Синод УПЦ МП провів своє засідання на день раніше від синоду Російської православної церкви (РПЦ), аби не коментувати скандальне рішення про утворення на території тимчасово окупованої території України Херсонської єпархії УПЦ МП. Це один із доказів, про які заявив митрополит ПЦУ Євстратій.

«Жодних заяв чи рішень з цього приводу м. Онуфрій та «Синод УПЦ» в Києві не зробили. Бо як можуть підлеглі служителі Моспатріархії осуджувати своє начальство в Москві і свого патріарха Гундяєва? Максимум – «виразити незгоду», і то щоб не було помітно. І я цілком впевнений, що Паканич, «керуючий справами» Московської церкви в Україні, який продовжує підтримувати контакти з Москвою та координувати з тамтешнім керівництвом свою позицію, не міг не знати, що Моспатріархією готується анексія громад «УПЦ» на окупованій частині Херсонщини. Паканич не міг не знати, що у Москві буде засідання і що таке рішення планується», – зазначив Євстратій.

На його думку, саме це і стало мотивом, щоби «засідання Синоду УПЦ» провести на день раніше. «Аби не довелося реагувати на черговий плювок з Москви на «широку автономію УПЦ». Ця деталь вкотре свідчить про подальший тісний звʼязок між підлеглими ієрархами «незалежної УПЦ» та їхнім московським начальством», – вважає Євстратій Зоря.

Як відомо, 27 грудня Синод Російської православної церкви ухвалив рішення про утворення на території Херсонської єпархії УПЦ МП, що розташована на окупованій Росією території, Скадовської єпархії з кафедральним центром у Скадовську.

Не випадково ж керівники УПЦ МП опинилися у компанії Кирила Гундяєва.

Адже раніше Російська православна церква випустила «Патріарший календар», у якому розмістила фото, зокрема, очільника УПЦ МП Онуфрія та інших архієреїв Московської церкви в Україні. Які після цього ще потрібні докази?

«У Москві випустили «Патріарший календар» – офіційне видання РПЦ, де всі діючі єпископи тієї структури, яка себе називає «незалежною УПЦ» – описані саме як архієреї Московського Патріархату», – повідомив митрополит Євстратій (Зоря) у Facebook.

Він звернув увагу на те, що ані митрополита Вінницького та Барського Симеона (Шостацького), ані митрополита Олександра (Драбинка), які раніше були архієреями Московського патріархату, немає в календарі. «Бо вони, на відміну від тих, чиї фото нижче можна бачити, реально розірвали свою підлеглість Моспатріархії», – пояснив він.

Цікаво, що разом з керівниками УПЦ МП у календарі зображено чимало поплічників російського диктатора Володимира Путіна, у тому числі є там й агент КДБ Кирило Гундяєв. Він отримав "почесне" місце на передовиці календаря.

А тим часом Верховна Рада України все ще вагається із повною забороною московської п"ятої колони в рясах. Чи не дивна позиція потенційних "моральних авторитетів нації"?