Після надання Томосу Православній Церкві України про свій перехід від Московського Патріархату до ПЦУ заявили понад 1,5 тис. громад. УПЦ МП залишила кожна сьома парафія.

Еспресо підготував оновлену карту переходів від Московського Патріархату до Православної Церкви України, станом на грудень 2023 року.

Після надання Томосу Православній Церкві України про свій перехід від Московського Патріархату до ПЦУ заявили понад 1,5 тис. громад. Найбільше громад покинуло УПЦ МП у Хмельницькій області – 359. Понад 200 парафій змінили конфесійну приналежність на Київщині та на Волині, більше сотні громад – у Вінницькій (193), Житомирській (174) та Рівненській (105) областях.

статистики не внесено окуповані території, оскільки здійснювати переходи на Луганщині чи в АР Крим поки що неможливо. По одній громаді МП змінили юрисдикцію у Донецькій та Запорізькій областях, 5 парафій перейшли на Херсонщині, 8 – у Харківській області, у столиці – 9.

Найменше парафій УПЦ МП залишилося на Галичині: 15 на Івано-Франківщині, 37 на Львівщині і 73 в Тернопільській області. Крім того, у цих регіонах найвищий відсоток переходів від Московського Патріархату до ПЦУ. На Івано-Франківщині МП втратив 53% своїх парафій, на Львівщині рівно половину, а в Тернопільській області УПЦ МП не дорахувалась 37% церков. Не набагато від Тернопільської відстала і Хмельницька область. Тут проросійська конфесія втратила 36% парафій.

На карті вказана інформація про кількість парафій по регіонах, які покинули УПЦ МП, станом на грудень цього року. Дані зібрані з відкритих джерел, тому можлива похибка.

За останніх 2,5 місяця (з 4 жовтня до 23 грудня) конфесійну приналежність змінили 69 громад, які раніше належали до УПЦ МП. Найактивніше переходи здійснювали парафії Хмельницької області (26 громад) та на Житомирщині (15). 7 парафій покинули Московський Патріархат у Київській області, 5 – на Волині.