Народні депутати України надалі будуть звільнені від призову до війська, згідно з новим законопроєктом про мобілізацію. Перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко прокоментував це питання.

– Так Кім (очільник Миколаївської ОДА, – Ред.) же сказав – який з нас толк? – намагався пожартувати Корнієнко.

У відповідь на запитання, що мобілізація народних депутатів можливо зможе зняти соціальне напруження, він відповів, що хтось має ухвалювати важливі для держави законопроєкти.

– Є відповідь законодавчо-конституційна – більше нікому буде голосувати і приймати закони, зокрема, бюджет. Це точно заважатиме перемагати, функціонуванню держави. Інша відповідь – морально етична, – зазначив він.

Корнієнко пояснив, що якби депутати та члени родин менше демонстрували поведінку, яку засуджують українці, тоді виникало б значно менше запитань. Він вважає, що справедливо застосувати ті ж підходи, що й до звичайних громадян.

– Це справедливо має бути – у когось є діти, хтось інвалід, хтось поза межами віку. Виявиться, що можна призвати 200 людей. Це навіть не буде батальйон. Є аргумент, який не сподобається людям – доведеться більше платити. Зараз депутат отримує на руки близько 80 тис. грн, а отримуватиме понад 100 тис. грн, якщо воюватиме, – звернув увагу він.

На його думку, Росія найбільше зацікавлена в тому, щоб український парламент не мав можливості працювати. Корнієнко переконаний, що російська пропаганда поширює інформаційні вкиди про необхідність мобілізації депутатів.

Проте він не відкидає того, що депутатам потрібно опанувати базові військові навички та знання з тактичної медицини. Він пояснює це тим, що проблеми з північним сусідом можуть закінчитися набагато пізніше, ніж каденція нинішнього складу Верховної Ради.

Хоча в Україні далеко не всі розділяють цю позицію. Зокрема, військові вважають, що дійсно з теперішньої ВР дійсно немає ніякого толку. Бо вони не приймають потрібних громадянам під час війни справедливих законів і допомагають олігархам розкрадати країну.

На тезу Корнієнка, що батальйон у 200 штиків з членів ВР на фронті нічого не вирішить у соцмережах вже відповіли. Користувачі, зокрема, пригадали батальйон, чи вже цілу дивізію, "Монако", полки держслужбовців та чиновників, які захищені бронею, взводи та роти "кварталів", і родаків з помічниками нардепів і т.д.

Хтось хоче переконати суспільство, що з них немає ніякого толку в армії? Із цих десятків, чи сотень тисяч молодих, крепких людей? Тобто толк на фронті у нас є лише від робітників, селян, вчителів, музикантів, лікарів, котрі так само не вміють воювати, але вчаться і воюють? І, на жаль, гинуть за Україну. Яка одна для всіх? І з однаковими для всіх обов"язками та правами?