Військовий аналітик Олег Жданов прокоментував заяву голови Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса про загрозу нового масштабного наступу Російської Федерації. Він зазначив, що зараз у Москви немає можливості зайву бригаду залучити зі своєї території.

“Ми сьогодні бачимо, що у Російської Федерації немає можливості зайву бригаду залучити зі своєї території, а не те що сформувати за один-три тижні наступальне угруповання. Її чисельність повинна бути принаймні в два рази більше, ніж входила з території Білорусі. Тобто близько 150-200 тисяч осіб. З важкою технікою і озброєнням. Це просто нереальні заяви”, – розповів Олег Жданов.

При цьому він зазначив, що російські війська в районі Чернігівської, Сумської та Харківської областей в Україні вже порахували, але головною проблемою є обстріли і ДРГ. За словами експерта, російським генералам доводиться “креативити” через брак особового складу.

“Російський генерал Теплинський, керівник групи військ “Дніпро” на Херсонському напрямку, вже придумує креатив. Він збирає дезертирів і відмовників від участі в бойових діях на херсонський напрямок. Тому що йому не вистачає резерву, нічим поповнювати особовий склад в тих частинах, якими він командує”, – повідомив Жданов.

Водночас він вказав, що напад Росії на Чернігівську та Київську області відкрив би другий фронт і для України це була б катастрофа.

"Для того щоб це робити, РФ потрібно не тільки повністю перейти на військові рейки, потрібно ще й оголосити загальну мобілізацію", - пояснив експерт.

Також він вважає, що такий сценарій можливий, якщо Україна піде на переговори і дасть Росії три-п'ять років оперативної паузи.
Командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв оцінив готовність РФ піти в наступ у Рівненській області. За його словами, ніхто не може передбачити події майбутнього, але захисники України готуються до найгіршого варіанту розвитку війни.

Однак глава Чернігівської Військової адміністрації В'ячеслав Чаус передбачає, що Росія може оперативно зібрати війська на кордоні, щоб повторити наступ на Чернігівську область.