Таку «картинку» роблять для пропагандосів Кремля? На замовлення ФСБ рф?

Прихожани храму перейшли до ПЦУ.

Але спішно антиукраїнською верхівкою єпархіі були організовані «заколотники». Вони заварили двері і  прикриваються жінками та дітьми.

Священник московського патріархату Євгеній Воробйов, який відправив свого сина до росії, щоб вчився благословляти рашистів вбивати українців,

використовував людей і газові балончики, щоб заблокувати парафіянам вхід до храму після переходу до Православної Церкви України.

Газові балончики, палиці, жінки та діти у вигляді живого щита – ось неповний перелік “аргументів”, які використовував проти своїх вже колишніх прихожан настоятель Свято-Казанського храму в Ладижині Вінницької області священник Євгеній. Подробицями ситуації поділився голова новоствореної громади Православної церкви України Михайло Бондаренко:

– Ще у листопаді цього року прихожани храму провели збори, на яких більше 1300 людей прийняли рішення про перехід до Православної церкви України.

«33-й» детально висвітлював цю подію.

Були оформлені усі документи.

Головою церковної громади прихожани обрали учасника АТО/ООС, ветерана, громадського діяча Михайла Бондаренка.

28 грудня представники Православної церкви України намагалися цивілізовано потрапити до храму. Але на заваді їм стала ешелонована оборона у вигляді священика з газовим балончиком, жінками з дітьми, невідомими молодиками з палицями.

“На відміну від них, ми вели себе максимально коректно. У нас були всі документи. Вони закрили всі входи до церкви. Правоохоронці все це фіксували. Ми не будемо вчиняти жодних протизаконних дій, будемо звертатися до суду”, – зазначив Михайло Бондаренко.

І ось тут виникає цікаве запитання – для кого робить священник і його заколотники цю картинку? Чи не для російських пропагандистів?

Бо настоятелем Свято-Казанської церкви у Ладижині є батюшка Євгеній Його молодший син Дмитро, як пишуть ЗМІ, з весни 2022 року вчиться у духовній академій на території держави-агресора. Тільки вдумайтесь, батько відправляє сина вчитись до країни- агресора, яка бомбить наші міста і села, чинить геноцид українців!

Кажуть, що він навчається в тій самій академії, де ректором був патріарх Кіріл, а викладачем Іонафан. Тепер він митрополит Тульчинської та Брацлавськоі єпархії УПЦ(МП). І давній соратник очільника рпц, проти якого в Україні порушено кримінальну справу.

Батько та син служать РПЦ. Один – в Росії. Інший – організовує заколоти для пропаганди Кремля?

Безпосередні керівники настоятеля храму у Ладижині вже “засвітилися” у підтримці рф.

Так, митрополит упц мп Тульчинський і Брацлавський Іонафан вже засуджений судом першоі інстанції за виправдання російської агресії до 5 років тюрми. Архієпископ Ладижинський Сергій має підозру у державній зраді.

Вони обоє громадяни рф, тому Президент України позбавив їх громадянства.

Як охарактеризувала події голова Гайсинськоі ОВА Людмила Головашич на звернення «33-го»:

– Ситуацію мають вивчити правоохоронні органи.

Все має бути за законами України.

А ось щодо позиції цієї церкви, то можу сказати наступне, жодного разу, ще із 2014-го настоятелі цього храму, теперішній і попередній Сергій не були присутні на відспівуванні полеглих воїнів України. Я є свідком цього, бо сама з Ладижина. На території району є у Губнику тюрма. То навіть там найстрашніших злочинців, довічників, вони відспівують, а ось воїнів України – ні.

Враженнями з «33-м» поділилися жителі Ладижина:

– Ми прийшли до церкви, батюшка почав на нас кричати, лаятися. Ми запропонували йому відкрити ворота. Він відмовився. Усі двері в храмі були підперті, заблоковані бетонними блоками. І заварені зсередини. Ще до одним дверей приварили металеву шафу. Ми все-таки зайшли до храму, надали священику усі документи. Він назвав їх недійсними та підробленими.

Але як можна підробити те, що очевидне! Всі бачили збори і підняті руки на них. Чому ми маємо молитись в церкві разом із людиною, яка віддала вже в час війни до країни агресора сина, щоб він благословляв рашистів вбивати нас та наших дітей», – обурюються прихожани церкви, що перейшли до ПЦУ.

«Доки наші представники спілкувалися зі священиком на вулиці, його нечисленні прихильники зайшли в приміщення церкви і після цього всіляко намагалися спровокувати конфлікт.

Жінки прийшли з візками з дітьми. Це був зараннє сплановану черговий спектакль. Проти нас застосовували сльозогінний газ, били палицями. З нашого боку було багато постраждалих: і від газу, і обличчя подерті, і ноги віддавлені. Це все фіксували представники поліції та СБУ. Ми на провокації не піддавалися і фізичну силу не застосовували. Щоб не робити далі балагану, були змушені розвернутися і піти”, – діляться очевидці.

Голова новоствореної громади ПЦУ наголосив, що вони й надалі будуть діяти виключно законними методами. Підкреслив, що люди, які підтримують священика, й надалі зможуть відвідувати церкву, виганяти їх ніхто не збирається.

“Далі будемо діяти згідно з чинним законодавством. Як ми і робили до цього. Якщо треба, будемо відстоювати свої права в судах.

Ми пропонували отцю Євгенію перейти на бік ПЦУ. Він відмовився.

Люди, які його підтримують, й надалі зможуть відвідувати богослужіння у Свято-Казанському храмі Ладижина. Виганяти їх ніхто не збирається”, – зазначив Бондаренко.

Щодо ухваленого рішення про перехід, то, за його словами, на другий рік повномасштабного вторгнення не місце в Україні московському патріархату і будь-яким релігійним структурам, які пов’язані з росією.

Окрім цього, як розповів Бондаренко, Євгеній Воробйов не визнавав, що росія напала на Україну. А війну, яку розв’язав кривавий агресор на нашій землі, цинічно називав "громадянською".

Останньою краплею для жителів Ладижина стало те, що син священика вже скоро стане капеланом в російській армії.

"Нам поступила інформація, що син священика навчається в петербурзькій духовній академії на військового капелана", - розповів Бондаренко.

Цю інформацію підтверджують і місцеві ЗМІ. Понад те, дистанційно в академії син Євгенія Воробйова Дмитро Воробйов почав навчатися з 2020 року. А з квітня 2022-го, після початку повномасштабного вторгнення, постійно перебуває у росії. Навіть був помічений під час хресної ходи на честь олександра невського.

Окрім призовного віку, Дмитро Воробйов має ще й українську початкову військову освіту.

Перед вступом до Санкт-Петербурзької духовної академії російської православної церкви він закінчив ліцей-інтернат №23 «Кадетський корпус Володимира Великого» з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Враховуючи попередню військову спеціалізацію, в своїй духовній підготовці Дмитро Воробйов обрав напрям «військовий капелан». Подібна підготовка наразі є пріоритетною для російської православної церкви, оскільки воювати рф збирається довго.

Тобто, після закінчення Санкт-Петербурзької духовної академії Дмитро Воробйов, син настоятеля Свято-Казанського храму в Ладижині, напевно служитиме в збройних силах рф, допомагаючи вбивати українських військових та цивільних?

Також місцеві журналісти пишуть, що батько Євгеній Воробйов поширює проросійські наративи серед парафіян. Судячи із вибору сина це закономірно.

То Вінниччина, Україна і далі буде терпіти ось такі цирки п’ятої колони в тилу?

Андрій Власенко