Як усе відбувається, відтворили у виставі учасники народознавчого клубу «Калинонька», що діє при Вінницькій бібліотеці-філії № 1. Відвідувачі, серед яких були і вимушені переселенці, поринули в атмосферу різдвяної магії та тепла, побачили наскільки багатою на традиції є Україна та наш Подільський край.

Присутні більшеі дізналися про основні елементи українського Різдва: колядки, щедрування, пісні, різдвяні обряди та символічне прикрашання святкового столу. А також мали змогу поділитись своїми сімейними традиціями.

«У наших обрядових піснях від покоління до покоління передається сила й мудрість нашого народу, його характер і душа. Ми вирішили провести свято аби нагадати та популяризувати наші різдвяно-новорічні традиції. Адже відомо, що українські традиції – це основа національної ідентичності», – розповіла директорка книгозбірні № 1 Ольга Вергун.

За словами Лідії Гнатенко, керівниці народознавчого клубу «Калинонька», у ньому вже протягом 10 років знайомлять читачів та відвідувачів бібліотеки з народними традиціями, звичаями, обрядами як України, так і Поділля. Цього разу підготували театралізовану виставу «Як Маланку милу працювати вчили». Участь у постановці взяли учні ліцеїв № 9 та №22.

«У нас багата культурна спадщина і нею потрібно ділитись, необхідно її цінувати та плекати. І ми впевнені, що ніхто не зможе в нас забрати нашу історію, наші традиції. Ця святкова вистава «Як Маланку милу працювати вчили» відобразила багатогранності та унікальність нашої національної культури. Адже із сивої давнини під час різдвяних свят ходили ряжені і розігрували різні сцени із життя народу. Наша сценка про те, як колядники «вилікували» Козу», – розповіла Лідія Гнатенко.

Дійство вдало поєднувало колядування та щедрування. У ньому були представлені характерні персонажі – Маланка, коза, господар, кішка та циганка. Юним акторам вдалося створити святкову атмосферу, що перенесла глядачів у безмежний і захоплюючий світ українських обрядів.