Документ, поданий Кабінетом Міністрів України, викликав широкий резонанс в українському суспільстві через низку спірних норм.

Зокрема ним передбачено:

  • значне пониження у правах для тих, хто ухиляється від призову на військову службу, включаючи заборону на купівлю-продаж нерухомості, користування транспортом, отримання посвідчення водія та оформлення паспорта;
  • введення електронних повісток, які можуть бути надіслані на електронну адресу або в електронний кабінет призовника;
  • позбавлення відстрочки від призову для осіб з інвалідністю ІІІ групи;
  • запровадження кримінальної відповідальності за відмову проходити ВЛК.

Секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки експолковник СБУ Роман Костенко повідомив, що депутати планують заслухати всіх стейкхолдерів законопроєкту, але вже зараз зрозуміло, що його буде повернуто на доопрацювання до Кабміну.

“Багато норм у кабмінівському законопроєкті мають двояке трактування, – говорить Роман Костенко. – Не зовсім зрозуміло, навіщо вони взагалі були включені до цього документа. Саме тому комітет за участю безпосередніх розробників законопроєкту планує декілька днів розбиратися зі спірними ініціативами. Ми прагнемо отримати відповіді, як саме та чи інша норма вплине на функціонування країни. Після чого будемо розв’язувати питання подальшої долі цього законопроєкту. На мій погляд, цей документ має бути повернуто на доопрацювання туди, звідки він і надійшов, – до Кабміну. Мою думку поділяють і колеги”.

Костенко вважає, що норми законопроєкту, які викликають найбільше запитань, є дискримінаційними та можуть негативно вплинути на функціонування країни.