Ділки працювали у Києві, а також у Вінницькій та Черкаській областях, де фіктивно працевлаштували у власних компаніях людей з інвалідністю заради пільг.

Про це повідомляють у Службі безпеки України.

“Організатором схеми виявився підприємець із Києва, який фіктивно працевлаштовував у власних компаніях людей з інвалідністю. Це дозволяло йому оформляти податкові пільги та отримувати компенсацію від держави. За даними слідства, для реалізації схеми організатор залучив 15 підконтрольних комерційних структур у столичному регіоні, а також у Вінницькій та Черкаській областях”, – йдеться у повідомленні.

Фігуранти підшукували людей з інвалідністю та за символічну плату оформляли їх до штату власних компаній, проте фактично вони там не працювали. Однак органам контролю ділки звітували про те, що пільгова категорія населення становить більшу частину їхнього штату. Таким чином вони отримали право на відшкодування із державного бюджету України понад 1,3 мільярда гривень.

“Завдяки оперативному реагуванню вдалося запобігти фінансовій махінації та розкраданню бюджетних грошей. Під час 24 обшуків за адресами проживання та на робочих місцях фігурантів вилучили мобільні телефони та комп’ютери із доказами протиправної діяльності. Також у порушників знайшли документи та чорнові записи, які підтверджують спроби незаконного відшкодування ПДВ”, - додали в СБУ.

Наразі ведеться слідство за частиною 3 статті 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) та частиною 2 статті 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо оголошення головному фігуранту про підозру та обрання йому запобіжного заходу.

Триває слідство для встановлення усіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.