В Україні в нинішньому році є плани щодо перерахунку тарифу на електроенергію. Справа в тому, що діючий тариф – 2,64 грн за кіловат/годину – діє до травня 2024-го. Про це повідомив керівник спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

“Я думаю, що, швидше за все, ми отримаємо нові платіжки в цьому році на електроенергію з 1 квітня або 1 травня, де нам знову збільшать вартість електроенергії, а на додачу до них ще вартість газу збільшать, тому нас чекають серйозні зміни в наших платіжках в 2024 році”, ‒ сказав він.

До слова, до червня 2023 року вартість одного кіловата/год при споживанні до 250 кіловат/год становила 1,44 грн, а якщо споживати більше, то вартість дорожчала до 1,68 грн.

Але з літа влада України встановила єдиний тариф – 2,64 грн за кіловат/год. Тоді в уряді пояснили, що цей захід застосовується для стабілізації ситуації, проведення ремонтних робіт, можливостей уберегти енергосистему і забезпечити стабільне енергопостачання.

Як ми уже повідомляли, Кабінет міністрів України скасував заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів і пені, а також стягнення заборгованості з населення за ЖКП.

Рішення не діятиме тільки на окупованих територіях і там, де тривають бойові дії. Тариф на електроенергію востаннє підвищували влітку 2023 року.

Про підвищення тарифу на електроенергію сказав також міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, світло подорожчає вже в 2024 році. В рамках поточного опалювального сезону підвищення тарифу не передбачено.

Українці повинні платити за світло 5 грн за кВт, вважає колишній міністр енергетики Олексій Оржель. Згідно з його оцінкою, тариф в 2,64 грн за кіловат-годину не відповідає реальній ринковій ціні на електроенергію.