Переважна більшість громад Вінниччини закріпивши потреби безпеки та оборони в якості принципових та пріоритетних, вже виділили десятки міль­йонів гривень для закупівлі військового спорядження і запланували ще більші видатки у бюджетах 2024 року. На жаль, не у всіх територіальних громадах депутати усвідомили, що без підтримки військових з місцевих бюджетів не обійтися.

29 грудня 2023 року відбулася 36 позачергова сесія Шаргородської міської ради 8 скликання. На розгляд депутатів було винесено питання прийняття бюджету територіальної громади на 2024 рік.

Голова фракції «Української Стратегії Гройсмана» Сергій Дідик напередодні сесії озвучив вимогу передбачити у бюджеті виділення коштів на під­тримку ЗСУ: «Підтримка Збройних Сил Ук­раїни – пріоритет кожної громади. З такою незмінною позицією наша фракція УСГ за­в­тра йде на позачергову сесію Шаргородськоі місь­кої ради. За­кликаємо всіх депутатів під­тримати виділення кош­тів на програму «Під­тримки Захисників та Захисниць України»!

Загальний бюджет Шаргородської громади на 2024 рік запланований у сумі 220 млн. грн., з яких на допомогу ЗСУ пропонувалось виділити 10 млн грн. Натомість на се­сії голова Шаргородської громади Володимир Барецький заявив, що виділення коштів на ЗСУ не пе­редбачене Бюджетним ко­дексом України і поставив на голосування про­єкт бюджету без програми підтримки наших захисників. Як результат, бюджет з нульовою підтримкою збройних сил був прийнятий голосами депутатів фракцій «Слуга народу», «Батьківщини», «За майбутнє» і «Європейська Солідарність» (окрім голови фракції).

Володимир Барецький

Слід зазначити, що політичне керівництво партії ВО «Батьківщина» миттєво відреагувало на ситуацію і запустило процедуру позбавлення мандатів трьох своїх депутатів, які проголосували за бюджет Шаргородської громади без коштів на підтримку ЗСУ. Реакція політичних партій «Європейська солідарність», «Слуга народу» та «За майбутнє» поки що не відома.

Всім нам очевидно, що кожна гривня, витрачена на закупівлю військового спорядження, медикаментів, палива, зберігає життя й здоров’я наших Захисників та Захисниць. Хіба ж у тих депутатів Шаргородської міської ради, котрі зі спокійним серцем ухвалили річний бюджет «нуль гривень для ЗСУ», немає рідних, друзів, сусідів, котрі захищають Україну на передовій? Чи вони їм просто байдужі? А може, їм байдуже й майбутнє всієї України?

Сергій Білоус

Це політичні амбіції окремих груп депутатів

Редакція звер­нулася за ко­мен­тарем до місь­ко­го голови Шар­города Воло­ди­мира Барець­кого.

Ось що він повідомив:

1 Об’єм бюджету на 2024 рік – 219,9 млн. грн., в тому числі освітня субвенція та батьківська плата 98,9 млн. грн.

Власні доходи ли­ше 121 млн.грн.

2. В 2023 році Шар­­городська міська рада одна із перших в області прийняла Програму підтримки Захисників та Захисниць України, на яку витрачено з міського бюджету майже 8 млн. грн.

3. У бюджеті на 2024 рік на цю Програму передбачено 1,8 млн. грн. та встановлено, що при розподілі вільного залишку коштів станом на 01.01.2024 року в першочерговому порядку розглядатимуться питання допомоги ЗСУ, що відповідає бюджетному законодавству.

4. Бюджет – це головний фінансовий документ громади, тим більше у 2024 році за всі роки незалежності він найскладніший і занадто обмежений. Дефіцит на 2024 рік складає майже 20 млн. грн., тому задовольняти полі­тичні амбіції окремо взятої групи політиків абсолютно не конструктивно. Більшість депутатів міської ради це зрозуміли.