У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса, який 2014 року релокувався у Вінницю, виявили фінансові порушення на понад 12 мільйонів гривень. Зокрема, вони стосуються оплати праці, виплати стипендій студентам та нарахувань премій.

У період з 2019 по 2022 рік та з січня по квітень 2023 року університет здійснював видатки на оплату за спожиті комунальні послуги та оплату праці працівників виключно коштом державного бюджету. Це спричинило необґрунтовані витрати на загальну суму 10,8 млн гривень, повідомили в Управлінні Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області.

Упродовж останніх 4 років на контрактній основі у виші навчалися близько 800 студентів. Гроші, які вони сплачують за навчання, спрямовуються до спеціального фонду кошторису університету та мають використовуватись, зокрема на згадані видатки.

Крім того, грошову компенсацію за харчування студентам дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, виплачували без врахування торговельної націнки. Як наслідок, студенти недоотримали майже 320 тисяч гривень.

Колишній ректор виплачував собі премії, надбавки за складність та напруженість у роботі, надбавок за виконання особливо важливої роботи та інші надбавки на загальну суму понад 60 тис. гривень. А також уклав договори про надання послуг із працівниками на керівних посадах, які належать до їх посадових обов’язків. На це було спрямовано понад 270 тис. грн з бюджету.

Траплялись випадки оплати праці наукових співробітників за невідпрацьований час та сумісників, в той час, коли вони перебували у відрядженнях за основним місцем роботи. Зайві виплати стипендій студентам через проведення індексації, а також нарахувань ЄСВ на компенсації за невикористані відпустки звільненим працівникам.

“Вжитими заходами забезпечено усунення виявлених порушень на загальну суму 3,7 млн гривень. За допущені порушення законодавства з фінансових питань до адміністративної відповідальності притягнуто чотирьох посадових осіб університету. За допущені порушення бюджетного законодавства університету надіслано попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства та ініційовано зупинення операцій з бюджетними коштами”, — йдеться у повідомленні.

Виявлені порушення розглядають правоохоронці.