Як повідомляє dev ua Вінницький окружний адміністративний суд розглянув позов фізичної особи-підприємця до Головного управління ДПС у Вінницькій області про визнання протиправним та скасування рішення.

Позивач просив суд скасувати рішення податківців щодо виключення його з Реєстру платників єдиного податку та зобов`язати Головне управління ДПС у Вінницькій області поновити реєстрацію ФОП в реєстрі платників єдиного податку.

У матеріалах справи йдеться про те, що причиною анулювання спрощеної системи оподаткування для ФОПа став той факт, що підприємець мав податковий борг на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

ФОП вважає, що анулювання реєстрації платника єдиного податку здійснено з порушенням норм податкового законодавства, адже текст складеного контролюючим органом Акту не містить ані відомостей про подання заявником податкової декларації з податку за землю за 2023 рік, ані про винесення відповідного податкового повідомлення — рішення з викладенням даних про настання події узгодження визначеного контролюючим органом грошового зобов`язання за платежем земельний податок.

Так, доказів правомірності обліковування реального податкового боргу за позивачем як ФОП податківці на момент проведення перевірки та прийняття оскарженого рішення не мали, таких доказів не оцінювали, а відтак, висновків з даного питання до мотивів видання рішення не включали.

У вересні податківці надіслали відзив на позов ФОПа, в якому зазначено, що за результатами перевірки складено акт перевірки щодо порушення платником єдиного податку вимог перебування на спрощеній системі оподаткування ФОПа. Перевіркою встановлено, що за період з 1 січня 2023 по 1 червня 2023 фізична особа-підприємець не сплачував своєчасно та повною мірою орендну плату з фізичних осіб, що призвело до виникнення заборгованості:

01.01.2023 — 5438,07 грн
01.02.2023 — 5438,07 грн
01.03.2023 — 5438,07 грн
01.04.2023 — 5438,07 грн
01.05.2023 — 5438,07 грн
01.06.2023 — 5438,07 грн.

За результатами акту перевірки та Довідки про наявність податкового боргу від 30 червня 2023 прийнято рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку третьої групи з 01 липня 2023 року. На думку відповідача, визначальною підставою для висновку про анулювання реєстрації платника єдиного податку є факт несплати протягом двох послідовних кварталів у порядку встановленому Податковим кодексом України, податкового боргу, що виник у платника єдиного податку.

Відтак, на думку представника відповідача, за наведених вище обставин слід відмовити у задоволенні позову повністю.

Дослідивши матеріали адміністративної справи та оцінивши наявні у ній докази в їх сукупності, суд встановив, що періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал. Податковий (звітний) період починається з першого числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду.

Платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Враховуючи те, що акт перевірки та оскаржуване рішення прийнято в один день, суд дійшов висновку, що у позивача не було можливості реалізувати право на подання своїх заперечень та додаткових документів і пояснень.

Отже, прийнявши 30 червня 2023 року на підставі акту перевірки оскаржуване рішення, відповідач фактично позбавив позивача можливості подати свої заперечення (пояснення) та/або додаткові документи. Водночас, як зазначено відповідачем у відзиві, оскаржуване рішення Головне управління ДПС прийняло на підставі інтегрованої картки платника податку. Дана заборгованість виникла в результаті не своєчасної та не повної сплати зобов`язання по орендній платі з фізичних осіб. Виходячи з цього, суд вирішив, що позовні вимоги ФОПа є обґрунтованими та підлягають задоволення повністю.

Отже, суд вирішив адміністративний позов підприємця задовольнити й визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління ДПС у Вінницькій області про анулювання реєстрації та виключення з Реєстру платників єдиного податку.

Також суд зобов’язав Головне управління ДПС у Вінницькій області поновити з 01 липня 2023 року реєстрацію як платника єдиного податку ФОП шляхом включення його до реєстру платників єдиного податку.

Також на користь ФОП ДПС має компенсувати з держбюджету судовий збір 2684 грн.