Скандальний проект закону про мобілізацію досі знаходиться на доопрацюванні.

Але стало ввідомо, що в Україні можуть зняти бронь від мобілізації для діючих депутатів. Ця норма розглядається в рамках проекту закону про мобілізацію.

Відзначається, що після того, як Кабінет Міністрів відкликав скандальний законопроект, його віддали на доопрацювання в Міністерство оборони. Автори мають намір піти на часткове пом’якшення норм, але загальну концепцію хочуть зберегти, зокрема, обмеження для ухилянтів.

“Поки варіанту не видно. Зрозуміло, що треба розширювати базу мобілізованих. Але як це зробити без каральних заходів для ухилянтів, незрозуміло. Очевидно, будемо прибирати бронь для депутатів, чиновників і т.д., щоб показати, що всі рівні. Практичного сенсу в цьому небагато, але інакше народ не зрозуміє”, – йдеться у ЗМІ.

При цьому зазначено, що норма про бронь для нардепів прописана в профільному законі Про статус народного депутата. Таким чином, навіть якщо не прописувати для нардепів окремих привілеїв в новому законі про мобілізацію, то їх все одно не заберуть в ТЦК та СП.

Також обговорюється варіант, при якому відмовляться від єдиного законопроекту про мобілізацію і замінять його декількома тематичними, наприклад, окремо можуть прийняти норми про демобілізацію.

Цю ідею не підтримує військове керівництво, яке побоюється, що одночасно отримає право на демобілізацію велика кількість військових, які захищають Україну з перших місяців повномасштабної війни, а замінити їх буде нікому.

Як ми уже повідомляли, 11 січня Кабмін відкликав скандальний законопроект про мобілізацію. Після доопрацювання його повторно винесуть на розгляд уряду. Ряд норм законопроекту викликали дискусії в суспільстві, зокрема, про можливість вручення електронних повісток, вилучення у підприємців авто, можливості призову інвалідів третьої групи.

Як зазначили в офісі президента, цей закон буде прийнятий в будь-якому випадку.