У перший день нового року, 1 січня, виконавчий комітет Вінницької міської ради оголосив одразу шість тендерів. Місто планує придбати різне обладнання військового призначення на суму в 141 мільйон 340 тисяч 720 гривень. 

«Плануємо придбати 50 квадрокоптерів, 200 тепловізорів, 40 пошукових прожекторів для виявлення дронів і відповідну кількість зарядних станцій до них. Крім того, маємо запит на FPV-дрони, які необхідні для розвідки. Їх теж плануємо закупити. Сподіваємось на надійних постачальників, щоб все необхідне змогло якнайшвидше потрапити до наших воїнів», – сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Частина техніки, яку готова закупити мерія, призначається для роботи в повітрі – це FPV-дрони, необхідні для розвідки, ураження живої сили та бронетехніки. А також 50 «мавіків» з пультами дистанційного керування – їх, як правило, використовують на фронті з метою збору розвідувальних даних.

Решта запланованого обладнання згодиться військовим для використання на землі. Це прожектори для виявлення ворожих повітряних цілей, акумулятори (зарядні станції для прожекторів), а також –  тепловізори. Відповідно до технічної документації останні виявляють тепловий слід на відстані до майже двох кілометрів.

Обладнання, яке планує закупити місто для військових – як для роботи у повітрі, так і на землі. 

Переважна частина товарів для потреб оборонців – українського виробництва. Деякі позиції, до речі, виготовляють прямо у Вінниці. Як зазначають в міській раді, купувати вітчизняну продукцію вирішили свідомо. Таким чином підтримують не лише армію, а й економіку України. Адже саме від її стабільного функціонування і залежить обороноспроможність держави.

Тим часом муніципалітет продовжує передавати технічну допомогу для військових частин, які служать на різних напрямках. Чи не щодня на фронт з Вінниці відправляють безпілотні авіаційні комплекси, тепловізори, хімічні грілки та інше.

У понеділок, 15 січня, у Вінниці відбулася чергова передача тепловізійних прицілів для воїнів, які зараз несуть службу на пів­нічно-східному напрямку. Допомогу бійцям передавав Сергій Моргунов.

У бюджеті Вінницької громади на 2024 рік на безпеку та оборону передбачили майже мільярд гривень. 

«Запитів дуже багато, тому з першого січня ми оголосили достатньо великий блок тендерів для закупівлі аналогічних засобів. Також ми розширюємо спектр цього обладнання, тому що є запити іншого характеру. Але найголовніше, щоб це обладнання дійсно приносило користь нашим хлопцям, захищало їхні життя та давало можливість перемагати ворога», – сказав Сергій Моргунов.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Вінницька міська рада оперативно закрила матеріально-технічні потреби вже 25 військових частин. Сумарно у 2023 році міська влада виділила понад 800 млн грн на безпеку та оборону. Левова частина коштів пішла на забезпечення потреб Захисників та Захисниць, підтримку нацгвардії та тероборони, а також правоохоронців, які дбають про порядок в нашій громаді, а також купівлю військових облігацій.  Решту грошей –  а це майже 276 млн грн – спрямували на зведення та оснащення укриттів для захисту людей від ракетних атак росії.

У 2024 році Вінницька міська рада здійснила вже понад 10 передач допомоги для різних військових частин.