«Це лише початок! Побачите, що буде далі. Такий «політично-риторичний прогноз» з коридорів влади Вінниці.

Початок нового 2024 року справді кримінальний. Про обшуки в трьох мерів говорить вже вся країна. Усі вони з УСГ.

15 січня. Бершадь: 40 секунд Драгана про обшуки

«Погоня за головою Бершаді: Віталій Драган (УСГ) сів п’яним за кермо і тікав від поліції», – з такими заголовками торік були публікації в ЗМІ. Тоді мер Бершаді публічно не реагував на публікації. Поліція теж офіційно коментувала без прізвища:

«Щоб уникнути відповідальності, він почав умовляти працівників поліції «вирішити питання» за гроші та залишив їм за неподання протоколу 5 000 гривень. Правоохоронці попередили порушника про кримінальну відповідальність за пропозицію неправомірної вигоди посадовцям, але він продовжував наполягати».

А от тепер, 15 січня, Віталій Драган ввечері записав відеозвернення на своїй сторінці у Фейсбук. За 40 секунд він намагався заспокоїти жителів громади після обшуків у міській раді та у нього вдома: нічого забороненого не вилучили – «працюємо у штатному режимі». А от що шукали? Не сказав. Чекаємо версію правоохоронних органів.

16 січня. Тульчин: 3 мільйони для Весняного

Два місяці під вартою проведе мер Тульчина Валерій Весняний (УСГ). Хіба що внесуть заставу 800 тис грн. Хоча прокурор просив збільшити до 3 млн грн – саме така сума фігурує у земельний махінації.

«1 вересня 2021 року Тульчинський міський голова Весняний умисно, діючи усупереч вимогам Земельного кодексу, підписав та передав для подальшого підпису директора ТОВ «Кирнасівський цукровий завод» угоду про добровільну сплату за фактичне використання земельною ділянкою комунальної власності загальною площею 68,7 га». Це позиція прокурора Він­ницької окружної прокуратури Дмитра Зайцева.

З його слів, нормативно-грошова оцінка земельної ділянки — 1 млн. 868 тис. 326 грн.

Тобто цукрозавод зобов’язувався добровільно сплатити до місцевого бюджету 3% від нормативно-грошової оцінки – це 56 тисяч 49 гривень. Термін дії угоди — рік. «Однак Весняним не вжито заходів з метою проведення нормативної грошової оцінки вказаної зе­ме­льної ді­лян­ки», а за інформацією Він­ниць­кого науково-дослідного та проєктного ін­ституту землеустрою це 95 млн. 321 тисяча 761 гривня.

«Весняний, будучи головою, одноосібно, діючи всупереч інтересам служби на користь іншої юридичної особи, підписав угоду. Внаслідок умисних протиправних дій Весняного бюджету Тульчинської міської ради заподіяно шкоду у сумі 2 млн, 803 тисячі 603 гривні».

Валерій Весняний заявив ЗМІ, що він ні в чому не винен і сподівається на об’єктивне розслідування.

Після обшуків 16 січня Весняному стало зле – потрапив у лікарню, але у понеділок, 22 січня, був присутнім на суді. Може, сподівався на домашній арешт, але…

А тим часом у Тульчині уже почалась війна за крісло мера: хто замість «стратега» Весняного? Мав би виконувати обов’язки секретар міської ради, але чим закінчились для Віталія Чуби «танці» 14 липня — у роковини теракту по Вінниці, «33-й» вже писав. Його таки депутати звіль­нили. Мають ще вигнати з партії Українська Стратегі Гройсмана?

17 січня. Гнівань: розкрадання міського бюджету у великих розмірах

У Гнівані арештовали майно заступника міського голови Віктора Гавришка. Чоловіка підозрюють у розкраданні місь­кого бюд­жету у ве­ликих розмірах. З обшуками завітали правоохоронці й до міського голови Володимира Кулешова («Українська стратегія Гройсмана»), до головної бухгалтерки міської ради Олени Бережанської, до секретаря міської ради Андрія Висідалка, до голови виконавчого комітету Оксани Поштар та директора «Гніваньводопостач» Олега Швеця.

Володимир Кулешов

«Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2022-2023 років службові особи комунальної установи «Гні­ванський центр з обслуговування закладів освіти» у змові із суб`єктами підприємницької діяльності здійснили розкрадання бюджетних коштів, виділених з місцевого бюджету на потреби закладів освіти. З цією метою КУ «ГЦОЗО» укладено ряд договорів на закупівлю робіт та товарів із ФОП на загальну суму понад 5 млн.грн», — йдеться у справі.

Схема розкрадання не нова: «штучне завищення цін вартості будівельних матеріалів, використаних під час будівельно-монтажних робіт, а також поставку товарів по цінах, що не відповідають ринковим».

Подробиці з Гнівані ще будуть.

Старший солдат Кушнір на двох зарплатах?

Коли готувався матеріал, з’явилась новина ще про одного чиновника-«стратега» — Сергія Кушніра. Начальником управління спільної комунальної власності тергромад Вінницької області зацікавилось ДБР. З початку війни він одягнув форму Нацгвардії, так ходить на роботу в «книжку», доповідає з трибуни в обласній раді – з шевроном в\ч Нацгвардії 3008. До того ж – депутат Вінницької районної ради від УСГ.

Кушнір точно не випадкова людина на держслужбі і розуміється на корупційних тонкощах. У команді Гройсмана працював на різних посадах в Мінрегіоні, Верховній Раді, Кабміні… І отримував дві зарплати під час війни – в Нацгвардії та в комунальній установі? Безкарність породила свої вінницькі закони?

Чекаємо відповіді від ДБР.

Сергій Годун