Так, у своєму рішенні РНБО рекомендувала Офісу генпрокурора, Держбюро розслідувань, Нацполіції, Бюро економічної безпеки та Службі безпеки України протягом трьох місяців провести аудит зареєстрованих справ щодо бізнесу, а також обмежень, вжитих до нього у цих справах.

Крім того, РНБО рекомендувала протягом цих трьох місяців поставити “на паузу” розслідування справ щодо бізнесу, якщо воно може заблокувати підприємницьку діяльність.

Також РНБО доручила за результатами аудиту виробити ефективні механізми забезпечення захисту бізнесу від можливих зловживань з боку правоохоронних органів.

Як відомо, після затримання бізнесмена Мазепи представники українського бізнесу вийшли з вимогою до президента захистити підприємців від свавілля чиновників.Згодом відбулося засідання РНБО щодо бізнесу. Як повідомив президент Володимир Зеленський, на засіданні ухвалили рішення щодо економічної безпеки та стабільності у період воєнного стану в країні. Зокрема, РНБО вирішила сформувати Раду з підтримки підприємництва.

Також, за словами Зеленського, уряд має представити зміни до закону про Бюро економічної безпеки та деяких інших законів, щоб максимально обмежити потенціал будь-якого можливого тиску на “білий”, легальний бізнес.

Як відомо, приводом для рішення РНБО став скандал довкола кримінальної справи щодо українського бізнесмена та голови інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. Правоохоронці не зовсім коректно затримали його на кордоні, коли той нібито прямував на економічний форум в Давосі.

Мазепу підозрюють в організації схеми незаконного заволодіння землею Київської ГЕС. Також у схемі нібито брали участь співробітники Держгеокадастру. Минулої п’ятниці суд відправив Мазепу в СІЗО під заставу в майже 350 млн гривень.

Однак, насткпного дня апеляційний суд зменшив розмір застави до 21 млн гривень, після чого Мазепа вийшов з СІЗО.