Передбачення та прогнози річ не дуже вдячна. І часом можуть ввести в оману цілу країну. Як, наприклад, сталося із навіюванням Арестовича, що це на 2-3 тижні, чи з мольфарівськими «баченнями» смерті путіна. Про всі інші бадьорі прогнози ви і так добре знаєте.

Однак війна в дуже активній фазі триває вже майже два роки. І зневажливе ставлення «крикунів» до ворога закономірно обернулося його недооцінкою. В результаті чого і зупинився контрнаступ, який спустошив ряди наших захисників та арсенали зброї. А публічність багатьох «віщунів» майже зійшла нанівець. Нарешті прийшов час тверезого аналізу, математичних підрахунків та стратегічних ходів.

І ці підрахунки, як виявилось, об’єктивно проводить декілька міжнародних структур. Зокрема, Американський інститут вивчення війни (ISW) аналізує кожен день цієї безпричинної бійні. І дійшов висновку, що вона може затягнутися на 2-5 років. Жодним чином не применшую аналітичні спроможності нашого вищого військового керівництва. Але зараз про те, що довгий час заповнювало інформаційний простір та сприймалося як реальність.

На жаль, дійсність виявилась іншою. Нас чекає довга і безкомпромісна війна. І воювати доведеться кожному. Бо воюємо з армією, яка переважає нас і технікою, і людськими ресурсами. Бо наші сподівання на необхідну підтриму західними партнерами в найвідповідальніший момент виявилось перебільшеними. Зрештою, тому, що за роки незалежності кошти на оборону йшли на вілли та яхти олігархів та інших свинарчуків…

І ще один цікавий момент хочеться відзначити. Наша владна еліта на початку війни не могла ніяк визначитись з ким вона насправді. З ЄС та НАТО, де діють цивілізовані норми існування та справедливість, чи з ордою, де можна й далі викручувати руки народу і пихато обкрадати країну. І ще вона чомусь вирішила, що прості українські люди-патріоти без техніки, сучасної зброї, достатнього БК та захисної амуніції за 2-3 тижні «роздеруть» терористичну імперію і принесуть «господарям життя» перемогу. Щоб вони й далі безпечно крали свої бюджетні мільярди.

Не спрацювало. І не могло спрацювати. У великій війні народ має бути справді єдиним. А не так, щоб одні в перший день до військкомату добровільно, а інші зі своїми мільярдами в бік західного кордону... До батальйону «Монако».

І далі не працює: чоловіки тікають з країни, віддаючи останні гроші ділкам на кордоні, ризикуючи своїм життям. А тим часом високооплачувана величезна компанія суперпрофесіоналів не може вже другий рік впорядкувати систему мобілізації.

Всі намагаються пропхати в закон якусь лазівочку для себе, тому так довго не приймають...

- Так не буде, — кажуть військові на фронті. Воювати будуть всі. Особливо ті, кого ця держава не обділяла своєю увагою, пільгами та зарплатами і які можуть втратити значно більше, ніж прості сільські дядьки.

- Чому вони досі заброньовані чи за межами України? — запитують бійці ЗСУ. — Чому не показують приклад іншим? Чому поховали своїх військовозобов’язаних дітей та родичів за кордоном? Чому досі працюють корупційні схеми по всій вертикалі влади?

Зрозуміло, що з таким державним підходом до забезпечення справедливості під час мобілізвції можемо й за 5 років не впоратись з цією війною. Адже інших варіантів, ніж знищення України, кремлівські воєнні злочинці не передбачають. Путін уже прямо заявив: «Жодних компромісів... Або вони, або ми...» А його підгавкувач з радбезу додає, що «така нація, як українці, не мають права на існування». Божевільний вершник Армагеддону...

Хто ще сумнівається, що ці слова матеріалізуються в ракети та дрони, снаряди та бомби, які щодня роями летять до нас та забирають тисячі життів наших рідних та близьких людей, знищують наші домівки, школи, лікарні, заводи та фабрики.

Нам прогнозують два сценарії розвитку військових дій. Україна може отримати перемогу в цій війні за два роки у тому випадку, якщо республіканці та демократи в Конгресі США дійдуть до згоди та з березня погодять нам допомогу на рівні минулого року.

«У такому разі нам не вигідно ставати в глуху оборону, а вигідно надалі наступати, максимально знищувати російську армію, зношену боями.

При такій підтримці партнерів треба рухатись вперед, і максимально нищити ворога. Але для цього потрібно ще й друга умова — крім БК потрібні люди, — зазначають досвічнені бійці та командири ЗСУ.

Якщо конгресмени не дійдуть згоди, може реалізуватися другий сценарій. Єдиною українською стратегією 2024 року стане глуха оборона. І виснаження ворожої армії. Довше, ніж на 5 років, на думку аналітиків, їх не вистачить. За умови, що Україна зможе ефективно мобілізувати не тільки людей, а й фінанси, промисловість і максимально вкладати у виробництво своєї зброї».

Тепер уже від кожного українця конкретно залежить, чи хоче він зберегти свою країну для дітей та онуків. І кожен має визначитись скільки ще поколінь має лягти під синьо-жовтий прапор у безкінечних кварталах чорного гарбо. А влада, яка зволікає із справедливим законом про мобілізацію та все ще намагається щось викрутити собі на цій народній війні, теж має розуміти, що «на...ер» вона нікому не буде потрібна, якщо орда знищить нашу державність.

Треба розкошелитись, шановні державники, бо народ вже видихається. Покажіть, що ви разом з народом. Тоді й з мотивацією все налагодиться. І Перемога буде за нами.

Анатолій Жучинський