У 2024 році в Україні, починаючи з літа-осені, планують розпочати будівництво 4-х нових атомних реакторів. Перші два блоки будуть доставлені з Болгарії, але базуватимуться на обладнанні російського виробництва.

А інші два будуть від виробника енергетичного обладнання “Westinghouse”. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко порталу “Reuters”.

За його словами, усі чотири реактори будуть побудовані на Хмельницькій АЕС на заході України. Графік робіт виявився більш агресивним, ніж раніше окреслював Київ. Адже мова велась про початок робіт через деякий час у 2024 році, при цьому не уточнювалось, що всі чотири реактори можуть бути розроблені одночасно.

“Нам потрібні корпуси. Ми хочемо відразу зробити третій і четвертий блоки”, – додав Галущенко, маючи на увазі корпуси реакторів, які доведеться імпортувати.

Нагадаємо, що будівництво 3-го і 4-го реакторів Хмельницької АЕС почалося в 1980-х роках, але було заморожено.

“3-м і 4-м Хмельницькими блоками ми хочемо компенсувати Запорізький, і зараз  ведемо переговори з нашими болгарськими партнерами щодо двох реакторів, які ми хочемо взяти”, – сказав міністр.

За його словами, якщо зараз Україна отримає корпуси та усе належне обладнання, то вже за 2,5 роки матиме третій робочий реактор.

У грудні НАЕК “Енергоатом” і Westinghouse підписали угоду про закупівлю обладнання для 5-го Хмельницького енергоблока.