Не раз працівникам ГУ ПФУ у Вінницькій області доводилось стикатись з прикрим фактом — вінничани, які приходили оформляти пенсію, заявляли про втрату трудової книжки. Відновити її, а з нею і трудовий стаж, – це довга і нелегка процедура!

Електронні трудові книжки діють в Україні з 10 червня 2021 року. Відтоді, роботодавці та застраховані особи зобов’язані надавати відомості про трудову діяльність в електронному форматі за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України. Важливо пам’ятати, що саме збережена на вебпорталі Пенсійного фонду в електронному вигляді трудова книжка убезпечує від ризику втратити документ і дає можливість зручно та без зайвих проблем підтвердити наявність необхідного трудового стажу для призначення пенсії, – пояснили спеціалісти ГУ ПФУ у Вінницькій області.

А як оформити електронну трудову книжку тим, у кого вона у вигляді “книжечки”?

– Подати сканкопії трудових книжок можна через особистий електронний кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/ . Є і новинка. Із листопада 2023 року для усіх бажаючих з’явилась можливість оцифрувати «трудову» за особистим зверненням до сервісних центрів Пенсійного фонду. Тому наполегливо рекомендуємо, як страхувальникам-роботодавцям, так і застрахованим особам, не зволікати з поданням сканкопій трудових книжок до Пенсійного фонду України. Працюємо по-сучасному, забезпечуємо вінничанам соціальні гарантії на майбутнє.

Варто зазначити, що завдяки успішному впровадженню сервісу «Електронна трудова книжка», сьогодні по Вінницькій області в цифру вже переведено понад 241 тис. трудових книжок.

Ірина ЗОНОВА