«Герої» – це книгарня, яка була мрією Миколи Рачка. Він загинув влітку 2022 року, захищаючи Україну. Його сім’я вирішила втілити мрію героя, відкривши книгарню на його честь.

Микола Рачок був автомобільним журналістом. Тестував нові авто в Україні та писав про них для InfoCar. Обожнював подорожувати та використовував для цього усі можливості. При цьому завжди розшукував у інших країнах те, що могло б підсилити Україну.

«Він постійно шукав себе. У нього була класна робота, але він завжди прагнув більшого. А ставши військовим казав, що знайшов своє місце» – розповіла Антоніна Люлька-Рачок, сестра Миколи. Саме вона сприяла відкриттю книгарні.

Микола Рачок мав багато різних хобі: займався танго, східними єдиноборствами, дубляжем. Писав вірші, але соромився їх. Знайомі часто казали, що вірші хороші, але це не мало ефекту.

А потім він став військовим за власним бажанням, хотів боронити країну. Сам створив для себе правило: ніколи не повертався додому у військовій формі. Завжди приводив себе в порядок, щоб рідні не знали, що таке війна.

З 2015 року вів щоденники, які змусили рідних багато проплакати. В тих самих щоденниках Микола записав свій список мрій з 21 пункту. Серед них була і книгарня в британському стилі.

Рідні притрималися побажань чоловіка, тому відкрили «Героїв» в самому центрі Вінниці, біля водонапірної вежі. Зробили це в символічну дату: 29 січня, день пам’яті Героїв Крут. В книгарні можна придбати собі книгу, чи почитати її в закладі. Скоро там буде доступна кава.

Уся команда «Героїв» має спільну рису: кожен з них втратив близького на війні. В когось це брат, в когось чоловік, а в когось – батько. «Це нас дуже гуртує. Ми, як ніхто, розуміємо біль від втрати і саме в цій команді знаходимо якусь розраду» – коментує Антоніна.

Також вона розповіла, що вони планують видати книгу зі спогадами про Миколу. Зараз над нею працюють, а потім її можна буде знайти в книгарні «Герої».

Олег Остапець