«На щиті» назавжди додому

27 січня Погребищенську громаду знову окропили сльози…

«На щиті» востаннє повернувся додому ще один захисник України, молодший сержант, житель с.Булаї Ігор Білоконь.

Живим коридором, не стримуючи сліз, тримаючи у руках прапори та квіти, Ігоря зустріли рідні, близькі, друзі, побратими, жителі громади.

Вінницька громада прощалася з найкращими

Олексій Осипишин із перших днів повномасштабного вторгнення став на захист Батьківщини. На війну пішов добровільно. Боронив Україну у складі 59-го військового мобільного госпіталю. Був водієм-санітаром, вивіз незліченну кількість важкопоранених побратимів із вогневих позицій.

Його бойовий шлях пролягав східними фронтовими дорогами. Лисичанськ, Сєверодонецьк, Харків, Ізюм, Олександрівка, Добропілля… Загинув оборонець під час виконання бойового завдання 24 січня. Йому було лише 48 років.

Вінницька громада попрощалася із Захисником Олегом Мазуром. Олег став на захист Батьківщини у січні минулого року. Був лейтенантом 15-го мобільного прикордонного загону «Сталевий кордон». Воював із ворогом на найгарячіших ділянках східного фронту, серед яких – Кліщіївка, Бахмут, Куп’янськ… Загинув 21-річний оборонець минулої неділі під час виконання бойового завдання на Харківщині.

Як розповіли рідні, після Перемоги Олег мав намір продовжити службу у Збройних силах. Хотів стати інструктором, щоб передавати свої знання військової справи, навчати та підтримувати. А ще мріяв створити сім’ю, продовжувати допомагати батькам, яких надзвичайно любив та оберігав…

Два тезки — дві долі…

У Гайсинському районі попрощалися з двома загиблими захисниками: Віталієм Булкотом із Джулинської громади та Віталієм Сокотнюком із Теплика.

Віталій Булкот родом із села М’якохід Джулинської громади. Працював у комунальному підприємстві «Житлокомунсервіс-Т» контролером комунальних послуг. У вересні 2023 року був мобілізований до лав ЗСУ.

Загинув 21 січня під час виконання бойових завдань поблизу населеного пункту Першотравневе Донецької області.

Віталій Сокотнюк проживав в Теплику. Служив стрільцем-помічником гранатометника штурмового відділення військової частини А0501. Був призваний по мобілізації 29.03.2023 року.

Загинув старший солдат 21 січня біля населеного пункту Іванівське Бахмутського району Донецької області.

Бершадську громаду знову сколихнула сумна звістка

20 грудня 2023 року загинув житель села Флорине — Олександр Шелист.

Воїн загинув внаслідок мінно-вибухової травми біля села Кліщіївка Бахмутського району Донецької області, захищаючи нашу країну.

Чечельницька громада попрощалася із загиблим захисником Василем Поліщуком

Василь був сержантом в/ч 9938. Загинув 17 січня в результаті ворожого мінометного обстрілу в районі населеного пункту Григорівка Донецької області.

Прощання та поховання героя відбулося в рідному селі Бондурівка.

Перепоховали Героя вдома

9 місяців вважався безвісти зниклим, але був похований з почестями як невідомий солдат у Дніпрі.

31 січня до Жмеринки «на щиті» повернувся загиблий Герой Геннадій Костецький з позивним Дід. Відважний жмеринчанин з перших днів війни відправився захищати рідну землю від російських окупантів і до останнього подиху боровся за незалежність України.

Без коханого чоловіка залишилася дружина Катерина, турботливого батька втратили доньки Наталя та Олена, без люблячого дідуся залишилися п’ятеро онуків. Коли дідусь відправився на війну, наймолодшій онучці Яночці був лише 1 місяць.

Ще одне обірване життя російським окупантом

Болючі втрати, які важко осягнути та жодними словами не виразити всю глибину суму та вдячності Героям за захист нашої свободи, нашого життя.

Чергова болюча рана. Загинув Руслан Ковальов, житель села Кинашів Тульчинської територіальної громади.

Солдат Ковальов призваний на військову службу Тульчинським РТЦК та СП, служив стріль­цем-снайпером механізованого батальйону.

25 січня внаслідок мінометного обстрілу села Кліщіївка Бахмутського району Донецької області Герой-захисник загинув.

Небесні війська зустрічають бойових янголів

29 січня вірний військовій присязі у бою за нашу Батьківщину, виявивши стійкість і мужність, під час ведення бойових дій в районі села Новомихайлівка Покровського району Донецької області загинув житель села Городківка Дмитро Лемець.

Дмитро назавжди залишиться прикладом самовідданості у боротьбі за нашу свободу і незалежність. Йдуть найкращі… Велике горе для всіх. Полеглий воїн був справжнім героєм, який зробив все можливе, щоб захистити нашу рідну землю від агресора.

Стежина з України до раю переповнена захисниками своєї Батьківщини.

Страшний лік імен і прізвищ, могил під прапорами, вбитих горем родин зростає

27 січня, проявивши мужність та стійкість у бою з ворогом, вірний військовій присязі, загинув командир інженерно-саперного відділення інженерно-саперного взводу військової частини А 0853, молодший сержант Віктор Навертюк, уродженець с. Ялтушків.

Віктор був справжнім Патріотом, небайдужим до долі своєї країни та майбутнього своїх рідних.

Під час виконання бойового завдання, мужньо виконавши військовий обов’язок, в бою за Україну, її свободу і незалежність, 16 грудня 2023 року загинув новітній Герой Іван Григорчук, житель с. Регентівка.

Він мужньо ніс важкий хрест захисту Батьківщини. Був вірний військовій присязі. Хоробро протистояв російським окупантам. Відчайдушно захищав кожен сантиметр Української землі. Барська громада у жалобі…

Немирів на колінах зустрічає Героя

27 січня страшна війна без жалю забрала життя ще одного нашого ГЕРОЯ, немирівчанина Сергія Стрипи.

Захисник до останнього був вірний військовій присязі, стоячи на захисті територіальної цілісності та незалежності своєї Батьківщини.

Погребище у чорній жалобі

Пробач мене, мамо,
не повернувся з війни...
Я подумки світ обійняв
у останню хвилину.
Медаль моя, мамо,
має дві сторони —
Я обрав ту, з якої
була Україна.

29 січня Погребищенська громада навколішки, зі слізьми та болем зустріла домовину з тілом загиблого Героя, водія інженерно-саперного відділення Юрія Камінського, який героїчно загинув під час виконання бойового завдання 24 січня в результаті мінометного обстрілу в бою з рашистським агресором в районі н.п. Клі­щіївка Бахмутського району Донецької області.

У церкві святого апостола Андрія Первозванного священник Православної Церкви України отець Петро провів заупокійний парастас за убієнним Героєм Юрієм. Далі кортеж з тілом Захисника вирушив до рідного дому.

Вічний спокій душі та слава Воїну, який віддав життя за волю та незалежність України!

Щодня стає дедалі більше тих, кого ми згадуємо у хвилині мовчання. Щодня звук метронома обвиває душу тих, кому тепер є кого згадати.

Вінниччина прощалася ще з одним українським Воїном Олександром Венгером.

Олександр родом із с. Зозулинці. В 2005 році здобув освіту в Київському електромеханічному технікумі залізничного транспорту, проходив строкову службу в Національній гвардії України.

Працював у ПАТ «Укртелеком» електромонтером, пізніше — електромеханіком.

7 лютого 2023 року Олександр був призваний до лав Збройних сил України. Пройшов навчання на півдні нашої держави, після чого служив у Донецькій області.

Старший солдат Олександр Венгер був стрільцем-помічником механізованого взводу 9-ої механізованої роти, 3-го механізованого батальйону військової частини А 4689, у місці тимчасової дислокації підрозділу у населеному пункті Дробишеве Донецької області 20 січня 2024 року помер.

Олександр умів все і не цурався ніякої роботи, мав золоті руки, був надійним та добрим. Такі люди не йдуть безслідно. Вони залишаються в наших серцях, а імена їхні — вписані в історію новітньої України.

Редакція газети висловлює щирі співчуття рідним загиблих героїв... Вічна слава і вічна пам’ять...

Сторінку підготувала Людмила ПОЛІЩУК