Про це сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Сюди входять 1024 млрд гривень збитків від засмічення земель та забруднення ґрунтів, 1081 млрд гривень шкоди від забруднення повітря, зокрема горіння нафтопродуктів, лісових пожеж, загоряння інших об’єктів, а також 82,2 млрд гривень збитків від забруднення та засмічення водних ресурсів і морських вод, повідомив міністр під час міжнародного форуму United for Nature

За його словами, на даний момент зафіксовано 3600 злочинів проти довкілля України. “Першим викликом з відновлення довкілля є розмінування території. Ми маємо сьогодні понад 172 тисячі квадратних кілометрів потенційно замінованих територій. Відновлювати екосистему ми можемо тільки після розмінування”, – сказав Стрілець.

На сьогодні Україна є найзамінованішою країною світу. Потенційно небезпечною вважається майже третина території – близько 174 тисяч квадратних кілометрів. Уряд України ставить собі за мету повернути в господарську експлуатацію протягом 10 років 80% цих територій.

Раніше міністр національної оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас презентував оновлену концепцію “Коаліції з розмінування”. До протимінної коаліції, очолюваної Литвою, наразі мають намір приєднатися 22 країн.