Із запровадженням воєнного стану чиновникам дозволили не подавати декларації. Втім невдовзі це право скасували: у грудні ми побачили, що тільки вісім з 18 мерів міст на Вінниччині подали актуальні декларації.

Згідно декларацій найбільша зарплата у мера Немирова Віктора Качура — 1,2 мільйона гривень за увесь 2022 рік.

Найбільші сімейні доходи — у Сергія Волинського, мера Погребища, 6,6 мільйона гривень. А найбільше нерухомості (житлової та нежитлової) задекларував Володимир Борецький, мер Шаргорода, 2 тисячі 733 квадратних метрів загальної площі.

Решта посадовців мали оприлюднити актуальні декларації до 31 січня 2024 року. Що з’ясувалось?

Лідером по зарплаті з-поміж десяти посадовців є міський голова Могилів-Подільського Геннадій Глухманюк. За 2022 рік він заробив 905 тисяч гривень (до оподаткування – авт.).

Друге місце — за Барським міським головою Володимиром Саволюком. Його зарплата за рік склала 868 тисяч гривень. А «бронза» по розміру зарплати у мера Гнівані Володимира Кулешова, який отримав 681 тисячу гривень зарплати.

Крім того, декларанти вказували заробітки членів сім’ї. Їх ми рахували разом, як сукупний дохід родин міських голів за 2022 рік.

Тут також першість за Геннадієм Глухманюком — 11 мільйонів 797 тисяч гривень.

Усі члени його сім’ї — батько, мати, дружина, дві доньки, зять — є підприємцями. І вельми успішні, адже до сімейної скарбнички принесли по 1-2 мільйони гривень доходу протягом 2022 року.

На другому місці — родина мера Хмільника Миколи Юрчишина: у 2022 році, посадовець разом з дружиною і донькою заробили 8,4 мільйона гривень.

Третє місце — у сім’ї Моргунових. Вінницький міський голова разом з дружиною отримали 7,4 мільйона гривень доходу.

Міські голови та члени їх сімей зберігають гроші в гривнях, доларах і євро. Для зручності обрахунку ми конвертували усі суми в гривні, за середнім банківським курсом станом на 31 січня 2024 року.

Родина Глухманюків має найбільше заощаджень серед усіх сімей міських голів — 27,6 мільйона гривень загалом.

Друге місце за сім’єю Вінницького міського голови, 18,4 мільйона гривень. А третє місце посідає родина міського голови Хмільника Миколи Юрчишина, з показником майже 10 мільйонів гривень.

Найбільше квадратних метрів показав у декларації мер Могилів-Подільського: житлова і нежитлова нерухомість має загальну площу 4 тисячі 108 квадратних метрів. Вся ця нерухомість — чотири житлових будинки, три квартири, три нежитлових будівлі — записані на родину. У власності Геннадія Глухманюка немає ні житла, ні землі.

Друге місце за кількістю квадратних метрів у Віталія Драгана, мера Бершаді. Він задекларував, що має два житлових будинки, один житловий будинок із магазином, нежитлову будівлю магазину. Загальна площа усієї цієї нерухомості — 1 тисяча 125 квадратних метрів.

Третє місце посідає Барський міський голова Володимир Саволюк. У декларації вказав, що має у спільній власності з дружиною житловий будинок (86 кв.метрів), а ще сама дружина володіє господарськими спорудами. Загальна площа їхньої нерухомості: 849,2 квадратних метри.

Хто має найбільше землі?

Тут беззаперечним лідером є родина Хмільницького мера Юрчишина. Їх земельний «банк» складається з безлічі ділянок із площею від сотки до десятків тисяч «квадратів». Загальна площа: 1 мільйон 69 тисяч 30 квадратних метрів землі у власності та оренді. Або 106,9 гектара.

Інші міські голови, що на другому і третьому місці, мають значно менше: у мера Липовця Віктор Бичков 90 тисяч квадратних метрів землі, а у Барського міського голови Володимира Саволюка 84 тисячі квадратних метрів.

За кількістю задекларованих транспортних засобів лідирує мер Могилів-Подільського Геннадій Глухманюк. Разом з родиною володіє 11 транспортами, з яких шість вантажних. З легкових у власності Глухманюка BMW X5 2012 року випуску.

Друге місце за міською головою Козятина Тетяною Єрмолаєвою — сім транспортних засобів, серед яких два трактори, три вантажівки. Сама ж міська голова має BMW X1 2010 року випуску.

«Бронзу» між собою поділили усі інші міські голови з цього огляду: вони мають по 1-2 автомобілі у родинах.

Окремо переглянули, якого майна посадовці набули у власність за перший рік повномасштабної війни.

За декларацією мера Могилів-Подільського, восени 2022 року в його доньки з’явилися новий житловий будинок (66,8 кв.метрів) та земельна ділянка (228 кв.метрів) у місті, яке очолює Геннадій Глухманюк.

Гніванський міський голова Володимир Кулешов влітку 2022 року отримав у власність землю в Селищі, площею 566 кв.метрів.

Наприкінці 2022 року мер Вінниці Сергій Моргунов отримав у власність гараж (23,6 кв.метрів) та автомобіль Mercedes V300D 2020 року випуску. На сайті міської ради пояснили, що це майно було набуте Моргуновим у спадок, після смерті батька в 2021 році.