В Україні затримали п’ятьох зрадників, які працювали у розвідці та СБУ й зливали Москві секретні дані про АЕС, Харків та оборону Одеси. Як повідомляє Служба безпеки України, нейтралізовано потужну агентурну мережу військових контррозвідки ФСБ, до якої входили колишні та нинішні посадовці спецслужб України.

Йдеться, що у результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах затримано п’ять учасників ворожої групи. Серед них – колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони, Служби зовнішньої розвідки України, а також – співробітник обласного управління СБУ.

За даними слідства, фігуранти тримали зв’язок з одним й тим же куратором ‒ співробітником російської ФСБ, який наразі перебуває у тимчасово окупованому Криму. Завданням ворожих агентів  була передача агресору розвідданих про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти України.

Встановлено, що експосадовець зовнішньої розвідки був завербований ФСБ ще до повномасштабного вторгнення під час перебування на службі. З того часу він збирав інформацію про місця базування українських військових, а після 24 лютого 2022 року – й про канали переправлення іноземного озброєння в Україну. Також він передавав до ФСБ секретну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС.

За даними СБУ, для максимальної конспірації фігурант не надсилав інформацію телефоном. Розвіддані він передавав через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту ворожої спецслужби.

Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України.

Як зазначається, ще один агент, який раніше проходив службу в ГУР, "зливав" агресору особисті дані українських захисників. Інший фігурант, співробітник СБУ, розвідував для окупантів геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одещини.

"ФСБ вербувала учасників групи, використовуючи у тому числі погрози вбивства їх сімей. Крім того, за кожне виконане завдання зловмисники отримували кошти від РФ", - йдеться у повідомлені.

СБУ оприлюднила частину допиту одного з фігурантів, де він зізнається, що кілька разів отримував гроші на банківську картку – "десь 1 тис. доларів". З його спілкування з "замовником" випливає, що він вербував до лав зрадників офіцера оперативної групи – свого друга, з яким товаришував.

"Наразі слідчі Служби безпеки повідомили п'ятьом учасникам російської агентурної мережі про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Їм уже обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх ворожих поплічників", - розповіли у СБУ.

За даними Офісу Генерального прокурора, підозрювані входили до агентурної мережі керівника розвідувального центру військової контррозвідки ФСБ РФ.

"Співробітник СБУ передавав інформацію щодо фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одеси, координати місць розташування реактивних систем залпового вогню у Харкові. Агент, який раніше проходив службу в ГУР, передавав особисті дані співробітників ГУР МОУ, інформацію про пункти дислокації та автомобілі, що використовує українська військова розвідка", - уточнили у прокуратурі.

Також до агентурної мережі входив працівник одного з металургійних підприємств  Запоріжжя. За грошову винагороду він збирав інформацію щодо переміщення та розміщення підрозділів ЗСУ на території Запорізької області.