Фракція «Батьківщина» і народний депутат України ОЛЕГ МЕЙДИЧ не голосували за урядовий законопроєкт  №10449 щодо мобілізації та закликала інших колег не підтримувати його, бо в проєкті містяться антиконституційні норми.

Мобілізація потрібна для захисту країни, однак вона має бути побудована на правильних підходах, справедливості та мати мотиваційний характер. Є різні концепції підходу до проведення мобілізації. Є правильний підхід, який міг уряд запропонувати парламенту, це коли  висока мотивація для майбутніх військових буде задіяна на повну потужність, – переконаний народний депутат України від ВО “Батьківщина» від Вінниччини ОЛЕГ МЕЙДИЧ.

В свою чергу лідерка “Батьківщини”  Юлія Тимошенко вимагає, щоб підготовкою законопроєкту до другого читання займалася спеціально створена робоча група з представників усіх фракцій і груп Верховної Ради та за участі керівників фракцій задля  усунення неприйнятних норм.

Якщо ви вже проголосували за цей принизливий для України, для нашої гідності, національної гордості закон, який говорить про те, що українці не здатні добровільно йти на фронт і захищати свою країну, то я наполягаю на тому, щоб була створена спеціальна робоча група з усіх фракцій, і не на базі комітету, там, де будуть також брати участь керівники фракцій і груп, для того, щоб зняти в цьому законі після першого читання все те, що є для України неприйнятним, – наголосила Юлія Тимошенко.

За її словами, тих, хто зараз віддано захищає Україну, мають замінити «такі самі мотивовані, професійні, віддані, а не випадкові люди, яких схопили на вулиці, яких кидають на передову майже непідготовленими». Окрім цього,  термін служби має бути не більшим за 18 місяців, у той час, як уряд пропонує «приговорити» військовослужбовців на три роки.

Атиконституційний закон лише розбалансує суспільство і не дасть жодної сили нашому фронту», – упевнена Тимошенко..

Лідерка «Батьківщини» також вважає урядовий законопроєкт несправедливим, бо він стосується не всіх, а залишає категорії громадян, яких мобілізація не торкнеться.

Абсолютно всі керівники держави, депутати висловились про те, що цей закон мусить бути справедливим. Справедливим – це означає, що він мусить стосуватися всіх. А цей закон наше суспільство ділить на тих, хто, знаєте, в білих краватках, в білих сорочках, які можуть сидіти по своїх кабінетах, і вводить броню або відстрочку для всіх силовиків, для всіх чиновників, для всіх депутатів, – наголосила Юлія Тимошенко.

Неприйнятними  є норми і про примусову реєстрацію усіма військовозобовʼязаними електронних кабінетів.

Досі частина людей не користується гаджетами  і в цьому немає нічого дивного. Це їхнє право, – каже ОЛЕГ МЕЙДИЧ. – Наша команда також проти зниження віку мобілізованих до 25 років, фактично позбавлення студентів права на другу освіту та аспірантів навчатися на комерційній основі. Крім того, цей закон суспільство ділить навпіл.