Про блокування кордону:

Декілька днів назад польські перевізники знову поновили блокаду кордону, незважаючи на нещодавнє розблокування, а увесь цей сюрреалізм триває вже майже два роки, а офіційною причиною є рішення Єврокомісії про продовження ще на рік повного відкриття ринку ЄС для української продукції. Черги на заблокованих пунктах становлять понад 11 км. в сумі, а самі протестувальники вже дійшли до висипання зерна із вантажівок.

❓Чим ми заважаємо польським фермерам:

Для польських фермерів вільна торгівля для України означає масштабний експорт нашої агропродукції, яка є на порядок дешевшою, а тому і попит на польські товари на європейському ринку за таких умов значно зменшується.

Окрім того, варто зазначити: середній розмір фермерського господарства в Польщі – менше 10 гектарів. А в Україні – 2 тисячі гектарів.

Тобто українська продукція заповнює європейський ринок великим об’ємом за нижчою ціною (за рахунок квоти), а об’єми українського фермера в декілька сотень разів більші ніж у польського.

🔸Політика:

Причина більш дешевшої ціни українських товарів на ринку Європи – скасування квот на експорт української агропродукції. Це вимушений крок тільки на час війни, щоб не дати українській економіці «піти на дно» і є правовим та офіційним рішенням Єврокомісії, який має бути виконаним усіма членами союзу.

Риторика Моравецького та Туска: коли один казав, що розуміє протестувальників та підбурював їх (задля підтримки на виборах), то Туск вже каже про потребу діалогу, але наполягає на справедливій продовольчій політиці. І не зважаючи на те, що Туск переміг — дійти згоди з іншими політичними силами в країні він ще не зміг.

💩росія:

Фермерів відкрито підбурювала радикальна проросійська партія «PiS», представник якої проводив спільну конференцію із протестувальниками і закликав до протестів.

🔹Зараз ще є надія, що більш проукраїнський Туск не буде йти проти правил ЄС, а буде діяти більш рішуче для розблокування кордону та покращення польсько-українських відносин, але PiS та конфедерати, ймовірно, будуть і далі підтримувати протестувальників.

📉Трохи цифр:

Найбільший обсяг нашого агроекспорту проходив через польський кордон — 282 тисячі тонн. Після початку блокування обсяг експорту зменшився на 39,3%, збитки економіці оцінюються у 400 млн. доларів, що приблизно становить 1,5 млн. доларів на день.

За листопад надходження від усіх митних платежів на польському кордоні  становило 38,2 млрд грн при плані 48,5 млрд грн.

❗️А самим полякам не варто забувати, що в свій час, до входження в ЄС, вони й самі користувалися даною квотою, що дало їм можливість економічно реабілітуватися після розпаду СРСР - Польща тоді по обсягам експорту обігнала усі країни ЄС. А зараз не гарно з їх сторони вставляти палки в колеса Україні, враховуючи що це колись може вилізти боком, адже саме Україна є найбільшим агро гігантом в ЄС і прийде час, коли поляки будуть просити...