Про це заявив голова фракції “Слуга народу” у ВР Давид Арахамія. Він нагадав, що багато військовозобов’язаних зараз ховаються і не хочуть ставати на війський облік. Однак, будуть інші форми прумусу для ухилянтів

Певно тому, що, як уже встиг повідомити НБУ, за січень українці зняли з банківських рахунків рекордну суму грошей. І це може значно погіршити ситуацію в банківському секторі економіки.

“Тим часом, в Україні всім військовозобов’язаним буде потрібний сертифікат захисника, щоб військово-політична влада країни розуміла, скільки людей теоретично може бути призвано, і таким чином змогли організувати так звану “смарт-мобілізацію”, – додав голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

Також він повідомив, що точно не буде арештів рахунків ухилянтів. Але буде інший примус. Який – наразі невідомо.

“Треба мати всіх в одній системі. Ми прийняли вже закон 10062, який дозволяє зафіксувати в реєстрі “Оберіг” всіх військовозобов’язаних. Вони мають потрапити в реєстр і отримати так званий “сертифікат захисника”. Буде сертифікат, який зроблять або через інтернет, або через похід до ЦНАПу чи ТЦК”, – сказав він.

За його словами, це робиться для того, щоб держава розуміла, скільки людей теоретично може бути призвано і таким чином змогли організувати так звану “смарт-мобілізацію”. Він нагадав, що багато військовозобов’язаних зараз ховаються і не хочуть ставати на військовий облік, для цього влаштовуючись на роботу неофіційно.

“Ми, розуміючи, що добровільно це робити ніхто не буде, вважаємо, що потрібен якийсь певний примус до цього. Те, що запропонувало зараз Міноборони, все заарештувати, не підходить. Це занадто жорстко і в державі взагалі немає потужності всіх цих людей змусити і заарештовувати, потім кримінальн провадження вести. Я думаю, що це ми по мертвому колу йдемо”, – додав Арахамія.