Україна і США можуть підписати безпекову угоду  до ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні в липні 2024 року, але українська сторона зараз сфокусована на голосуванні Конгресу США за пакет допомоги, оскільки це питання виживання, — віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

“Відповідні переговори проводилися на рівні заступника керівника Офісу Президента Ігоря Жовкви. Як ви знаєте, Андрій Єрмак підтримує постійний зв’язок з Джейком Салліваном (радником президента США з питань нацбезпеки — ред.). Тобто з тактичної точки зору переговори проведені, стратегічно ухвалена декларація. Це рішення може бути ухвалене раніше”, — заявила Стефанішина на полях Мюнхенської безпекової конференції.

При цьому вона додала, що зараз уся увага української сторони зосереджена на більш нагальних рішеннях.

“Ми маємо спочатку вижити, а далі вже думати, як гарантувати свою безпеку. Тому ми фокусуємося на рішеннях, які мають бути ухвалені в березні. Нам потрібно захистити українські міста, нам потрібно, щоб у “Патріотів” були снаряди. І це питання життя і смерті. Тому концентруємося на цьому. А гарантії безпеки точно будуть підписані”, — зазначила віцепрем’єрка.