У Вінниці презентували власну ексклюзивну поштову марку «Оводов & Артинов: тандем Прекрасної епохи». Урочиста церемонія її спецпогашення відбулася 21 лютого в самому серці Вінниці – у Вежі Артинова.

Перша марка із нової серії «Натхненники Вінниці» створена Офісом туризму Вінниці і випущена традиційно у партнерстві з Укрпоштою, а також Музеєм Вінниці. Ця серія покликана популяризувати видатних особистостей, які залишили яскравий слід в історії Вінниці. Водночас це 11-та власна ексклюзивна марка Міста ідей.

На ній зобразили очільника міста Миколу Оводова і першого міського архітектора Григорія Артинова, що на початку минулого сторіччя натхненно писали неповторний портрет Вінниці. Міські особняки і прибуткові будівлі, театр, сучасні бібліотеки, лікарні, готелі та телеграф, а також вкрай необхідні водогін, каналізація, освітлення, надійні мости, бруківка і транспорт. Усе це з’явилося у Вінниці з 1900 по 1917 роки за активного внеску цих видатних постатей. Такий потужний тандем визначив і майбутній образ перлини Поділля як затишного і водночас прогресивного міста.

«Микола Оводов і Григорій Артинов – мегапостаті. І дуже символічно, що в честь них у Вінниці названі дві паралельні вулиці. Вони центральні і найбільш туристично привабливі. Можливо, якби Оводов не запросив Артинова, то Вінниця була б зовсім іншою. Понад 30 об’єктів історичної і культурної спадщини залишилося як нагадування нам про ті часи, і наше з вами завдання – підтримувати це надбання в належному стані», – сказав у вітальній промові заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Спецпогашення марки «Оводов & Артинов: тандем Прекрасної епохи» відбулося спеціальним поштовим штемпелем постійної дії «Місто ідей». А участь у церемонії взяли заступник міського голови Андрій Очеретний, директорка з розвитку мережі Вінницького регіону АТ «Укрпошта» Оксана Шабанова і директор Музею Вінниці Олександр Федоришен.

«Музей Вінниці і Офіс туризму Вінниці співпрацюють в різноманітних горизонтальних проєктах. І для нашої інституції за честь було прийняти консультативну роль в підсиленні ідеї, пов’язаної з двома топовими постатями Вінниці початку ХХ століття. Хоча ми чітко і прекрасно усвідомлюємо, що за поступом і феноменом Вінниці того часу було дуже багато людей, дуже багато команд, але своєрідним уособленням цього культурного, архітектурного образу міста, економічного вибуху Вінниці початку ХХ ст. пов’язані саме з постаттю міського голови Миколи Оводова і першого міського архітектора Григорія Артинова», – розповів Олександр Федоришен.

До речі, символічною є і дата презентації нової марки – 21 лютого відзначають Всесвітній день екскурсовода. Тож Офіс туризму Вінниці підготував ще один подарунок вінничанам – після церемонії від Вежі стартували безкоштовні екскурсії «Оводов&Артинов: тандем Прекрасної епохи» із гідесою Людмилою Очеретною.

Презентаційний марочний блок Офіс туризму Вінниці передав Музею Вінниці для поповнення фондів та формування нової тематичної експозиції «Натхненники Вінниці». Ще один блок поповнить мобільну виставку-експозицію «Марки воєнного часу», що розміщена у Музеї української марки ім. Якова Балабана. Крім цього такі марки (в обмеженій кількості) можна придбати на платформі подарунків з вінницькою душею BYVI (Instagram).

«Поштові марки від Укрпошти, особливо останніх років, стали знаковими для кожного українця. Саме марки воєнного часу спровокували неабиякий ажіотаж для філателії як в Україні, так і в усьому світі. Я впевнена, що марки “Натхненники Вінниці” стануть неабияким доповненням до колекцій вінницьких філателістів, а також шанувальників історії», – зазначила Оксана Шабанова.