Дмитро Слободяник власноруч виготовляє дрони-камікадзе для українських захисників. Десятикласник робить це у літній кухні, яку облаштував під майстерню.

Про це йдеться у сюжеті “Суспільне. Вінниця”.

Дрони-камікадзе для військових хлопець почав збирати у січні. Він працює з паяльником на літній кухні, де зберігає усі необхідні деталі. Зрештою у школяра виходять восьмидюймові БпЛА, які мають дальність польоту до десяти кілометрів.

За словами юного волонтера, робити безпілотники навчився в інтернеті. Згодом він пройшов курс під назвою “Інженер БпЛА” та почав експериментувати. Також йому неабияк допомогло знайомство з київським благодійником, який теж виготовляє та ремонтує дрони.

“Почалося все з рами – це основа дрона. Я зв’язався в інтернеті з дядьком, який їх виготовляє, і розказав йому свою історію про те, що робив вже павербанки та підзарядні станції. Він розчулився і надав мені деякі комплектуючі задарма”, – розповів Дмитро Слободяник.

Хлопець каже, що збирати дрон не важко. Головне, аби були деталі. З інструментів Дмитро використовує викрутки та кусачки. Один безпілотник виготовляє протягом трьох годин, а ще дві витрачає на його налаштування.

“З моєї роботи – це збірка рами, адже вона приходить повністю розібрана. Роблю це з фіксатором різьби, аби різні вібрації її не розкрутили. А також роблю розпайку всіх компонентів та їхнє розташування”, – додав він.

Найважчим у збиранні дронів, за словами вінничанина, є паяльні роботи. Проте він переконаний, що всьому можна навчитися. Собівартість одного такого безпілотника становить майже 13 тисяч гривень, втім усе залежить від деталей. Наразі юний благодійник закуповує запчастини на вітчизняному ринку.

Щоб замовити дрони потрібно написати на сторінку БФ “Українці для України” або ж самому школяру у соцмережах. Наразі Дмитро є учасником цього благодійного фонду. Там же юнак збирає донати на деталі для майбутніх безпілотників.

За час своєї роботи школяр встиг змайструвати десять дронів. Нині усі ця техніка заброньована та до кінця місяця буде відправлена на фронт.