За роки незалежності Українська православна церква сформувала розгалужену систему навколоцерквних ЗМІ, а головне – лобістів в органах державної влади та навіть у Верховній Раді України.

На початковому етапі цієї дестабілізації основною в поширенні таких наративів стала команда “Лавра. Путь Спасения”. А одним із головних координаторів цього проекту і посередником між проплаченими активістами і замовними ЗМІ в Лаврі, а згодом і під Київськими судами став Юрій Решетніков, радник митрополита Антонія.

Тож після розірвання Національним Заповідником договору про оренду Лаври група журналістів видання “Лавра. Путь спасения” розпочинає на території святині проросійську інформаційну кампанію з доведення фейків про ситуацію навколо Лаври та підбурювання православних вірян до погромів, а також трансляцію ультиматумів на адресу керівництва держави.

Цікаво, що групу “Лавра.Путь спасения” очолює діюча співробітниця КМДА Вікторія Железнякова, а інформаційним наповненням сайтів та редакційною роботою займається групка переселенців з Луганської області подружжя Яцковських (Марія та Андрій), а також подружжя Бенц (Дар’я та Євгеній).

Влітку минулого року Андрій Янковський та Євген Бенца як “справжні патріоти” в якості студентів чеського вишу виїхали закордон та наразі проживають в Польщі, звідки продовжують вести свою пропагандистську діяльність, розказуючи європейцям безпосередньо про “звірства української влади проти православних вірян”.