На фото: Прапор з автографом Валерія Залужного став символом благодійного марафону

Такі благодійні заходи вже не вперше організовує та проводить громадське об’єднання «Ми — Вінничани» спільно з партнерами — народними депутатами України Ларисою Білозір, Геннадієм Вацаком, Миколою Кучером, а також Сергієм Кудлаєнком, Олександром Домбровським та ГО «Український Альянс».

Цього разу вдалося в рази масштабувати ресурси для наших Захисників. Адже, окрім зібраних під час марафону коштів, 8 військових частин уже цього ж дня отримали 120 FPV-дронів, які одразу поїхали на фронт нищити ворога.

«Вінницькі бойові пташки» будуть допомагати виконувати завдання бійцям чотирьох війсь­кових частин Збройних сил України, вінницьким та калинівським нацгвардійцям, спецпідрозділу СБУ «Альфа».

«Вовки Да Вінчі», які віднедавна увійшли до складу гайсинської 59 бригади, тепер також оснащені додатковими «літальними апаратами».

– Велика подяка усім вінничанам, які взяли до рук зброю, всім тим, хто допомагає фронту, хто наближає Перемогу! — виступив зі сцени командир батальйону «Вовки Да Вінчі» Дмитро Філімонов. — Як ви знаєте, підрозділ «Вовки Да Вінчі» почав свій шлях у 2014 році. Тоді наш перший командир, доброволець Дмитро Коцюбайло-Да Вінчі починав з першої окремої штурмової роти «Правого сектору». Широкомасштабне вторгнення зустріли з хлопцями у Києві. Да Вінчі у цей час був на Півдні. Але вже в найкоротші терміни був створений батальйон у складі Сил спеціальних операцій. Підрозділ брав участь у боях у найгарячіших точках — Лисичанськ, Соледар, Бахмут, Харківський контрнаступ, звільнення багатьох населених пунктів за Куп’янськом. 7 березня 2023 року наш командир Герой України Дмитро Коцюбайло загинув, але залишив після себе велику історію — став символом для нас усіх, для України! За цей рік ми пройшли надважкі бої — тримали до останню «дорогу життя» на Бахмут, потім Куп’янськ, Кліщіївка… Два місяці тому нам було запропоновано перейти до складу 59 бригади, яка дислокується на Вінниччині. Ми з честю прийняли цю пропозицію, і сьогодні разом з бригадою проходимо відновлення боєздатності. Дякуємо вінничанам, які нас дуже тепло зустріли і дуже допомагають. Хочу скористатися можливістю та запросити усіх бажаючих поповнити лави нашого підрозділу «Вовки Да Вінчі» і разом наближати Перемогу!

Відомий журналіст, а тепер майор 1-ої окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна Тарас Березовець пригадав, що у перші місяці повномасштабного вторгнення саме у Вінниці почав запис одного зі своїх каналів, мета якого була пробудити до спротиву свідому російську аудиторію. Але згодом Тарас замість мікрофону взяв до рук автомат і сьогодні служить у складі 1-ої окремої бригади спецпризначення ім. Богуна.

— Один FPV-дрон може не лише врятувати життя моїх побратимів, але й ефективно нищити особовий склад та техніку ворога. Тому сьогодні велика подяка вінничанам, які це розуміють та підтримують фронт, — відзначив військовий медійник.

Ще понад 100 дронів передали на фронт

Як і коли ця війна може закінчитися? Які процеси у геополітиці цьому можуть посприяти? На ці та інші запитання присутніх відповів почесний гість благодійного заходу — політик, дипломат, громадський і державний діяч Валерій Чалий.

– Впевнений, що європейці сьогодні усвідомили для себе усі ризики війни в Україні. Тому переконанний, що у цьому році вони зроблять принаймні один комплексний ривок на постачання Україні всього необхідного. Щодо допомоги американців, то ця вся історія не стільки про політичну боротьбу, а нерозуміння стратегії протидії у цій війні. Підтримка України стала елементом передвиборчої президентської кампанії, тому так чи інакше, але будуть рішення. Які саме? Не хотілося б когось обнадіювати, але точно Америка буде допомагати, — аналізував Валерій Чалий.

Голова громадського об’єд­нання «Ми — Вінничани» Валерій Коровій подякував усім учасникам благодійного марафону, перш за все присутнім народним депутатам, партнерам з БФ «МХП — Громаді», представникам вінницького бізнесу за долучення до спільної справи задля великої Перемоги. І повідомив, що
2 200 000 грн будуть витрачені на чергову партію бойових дронів для наших захисників.

– Наприкінці грудня такі FPV-дрони ми вручали двом 23-річним вінничанам — Артему Іванішину та Вадиму Кондратюку, які у складі штурмового підрозділу «Лють» захищали Україну. А сьогодні цих Героїв серед нас уже нема… Ми повинні докладати всі сили і засоби, щоб зберегти життя кращих синів і доньок України, а для цього потрібно ще більше дронів. І вони будуть! — запевнив Валерій Коровій.

На згадку усі присутні мали можливість сфотографуватися з Прапором із підписом Валерія Залужного. Цей стяг прикрасить музей громадського об’єднання «Ми — Вінничани» та буде мотивувати на подальшу боротьбу.

Людмила ПОЛІЩУК