У минулому році Вінницька обласна рада підтримала ідею щодо видання книг про історію сіл та міст Вінниччини. Тепер кожен із журналістів, місцевих краєзнавців, науковців може взяти участь у конкурсі та видати книгу про своє село, місто, край. Такі книги вже мають Борівка, Скоморошки, інші міста та села.

Сьогодні експерти ради, в яку увійшли відомі науковці, громадські діячі, представники профільного департаменту ОДА, депутати Вінницької облради та навіть священик, голосували за книги, які побачать світ у цьому році в рамках проекту «Моя Вінниччина». Вибрані були такі твори:  «Моє кучеряве Поділля» Петра Кондратюка, «Снітків» Володимира Ревуцького, «Борівка» Вадима Вітковського, «Вила» Надії Подкопаєвої, Юлії Белінської «Подільська Голгофа», Павла Ткачука «Уладівко, доле моя», Марії Федорович «Студена», Вадима Вітковського, Станіслави Шибалової «Гнівань».

Член експертної ради, голова комісії з питань свободи слова та інформаційного простору, депутат Вінницької облради Тетяна Редько зауважила, що Департаменту  інформаційної політики потрібно більше популяризувати цей конкурс у ЗМІ, залучати більше коло авторів і видавати книги, відбираючи прозоро та незаангажовано на конкурсній основі кращі твори.

Вадим Вітковський, член експертної ради, зауважив, що цей конкурс має надзвичайно великий потенціал і здобуває популярність, бо на презентації таких книг збираються цілі села, тисячі людей.  Крім того, повідомив, що вже професори та навіть екс-міністри виявили бажання писати такі книги про свій край. Подякував депутатам облради за підтримку конкурсу, який започаткований вперше в Україні. Закликав авторів подавати якісні твори для участі у конкурсі та підготовленні до друку. Це одна з головних умов конкурсу.

Андрій Власенко

Далі – відео із засідання.