«Майбутнє молоді ВПО: проблеми, виклики та рішення» – таку назву має брошура, яка містить результати дослідження та практичні рекомендації для закладів освіти. Вона розроблена ГО «Центр соціальних трансформацій» в партнерстві з ГО «Молодіжна рада Маріуполя» і презентована у Вінниці 3 квітня. Основна мета – допомога місцевим жителям та внутрішньо переміщеним особам комунікувати разом. Наше місто стало першим, де відбулася презентація та обговорення з освітянами практичного застосування напрацювань громадських активістів.

Як зазначив Данило Метельський, директор ГО “Центр соціальних трансформацій”:  «Ми хочемо навчити місцеву молодь як комунікувати з ВПО, як проводити якісні дослідження та розробляти проєкти. «Молодіжна рада Маріуполя» ще у 2022 році зробила перше дослідження. А вже за результатами анкетування у 2024 дійшли висновку, що проблем збільшилося. Опитування показали, що найскладніше соціальна адаптація відбувається у школах та університетах».

За результатами анкетування та фокус-груп, які проводила організація, молоді ВПО зазначили наступні проблеми, серед яких: «ВПО не може знайти друзів серед місцевого населення; існують проблеми мовного бар’єру; ВПО бояться переходити на українську мову через критику за суржик; страх долучатись до шкільного або студентського самоврядування; не знають, які є можливості у громаді для них».

Зміст брошури знайшов відгук і затребуваність в освітянських колах. Електронна версія поширюється у загальноосвітніх школах, серед вузівських органів студентському самоврядуванню.

Анатолій Калетнік, представник Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної військової адміністрації, зазначив, що сьогодні інтеграція молодих ВПО у навчальний процес та шкільне самоврядування є одним із пріоритетів.  Понад 60% закладів освіти мають у штаті практичних психологів. Вони можуть забезпечити комунікацію з дітьми та батьками задля вирішення проблем, які виникають в учня чи студента під час навчання. Адже навчальні заклади Вінниччини сьогодні відвідує близько шести тисяч учнів із сімей ВПО.

Також значна увага приділяється і організації навчального процесу. 97% закладів загальної та середньої освіти мають укриття. Анатолій Калетнік зазначив і позитивну динаміку повернення до шкіл учнів, сім’ї яких з початку повномасштабного вторгнення виїхали за кордон. За його словами,  за кордон з Вінницької області виїхало близько 20000 дітей. А в період 2022-2023 навчального року 50% здобувачів повернулось в Україну. І ця тенденція збільшується. А для тих, які перебувають за кордоном, розроблені спеціальні освітні програми, аби не втрачати зв’язок із українськими школами.

Вирішення спільних викликів для ВПО та місцевих громад – є вкрай важливим: вважає Данило Метельський. Тому, переконаний, що їхнє дослідження та практичні рекомендації посилить синергію освітян та громадськості задля інтегрування ВПО у життя вінницьких громад.

Олександра Бабчук,
студентка ДонНУ ім. Василя Стуса