Вінниччина може втратити свою історичну родзинку. Бо загребущі руки ненажерливих любителів легких грошей вже липнуть до Бушанського заповідника.

Ось що повідомив у своєму блозі політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик:

– Користуючись тим, що в Україні йде війна і людям не до контролю за продажними чиновниками, Державна служба геології та надр України виставила на аукціон родовище Бушанське. Йдеться про видобування корисних копалин (промислова розробка родовищ) поміж сіл Буша, Дорошівка та Слобода Бушанська. Звичайно, що за відсутністю громадського обговорення.

Людей, як за часів Януковича, лише поставили перед фактом, що планується зайняти під кар’єр 13 гектарів заповідної землі. Тепер під загрозою опиняються жителі сіл, зелений туризм, історико-культурний Заповідник Буша, дитячий садок с. Дорошівка, басейни річок Мурафа та Бушанка, геологічна природна пам’ятка загальнодержавного значення урочище «Гайдамацький Яр», реабілітаційний центр екопоселення Бушанська Толока, унікальний бушанський проєкт «Захист Корів» тощо.

Науковець підкреслив: «Нагадаю, що перед цим прикордонна служба заборонила в’їзд осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років включно до прикордонних територій у межах Яришівської, Могилів-Подільської, Ямпільської, Студенянської територіальних громад Могилів-Подільського та Тульчинського районів Вінницької області.

Буша – це Ямпільська міська громада Могилів-Подільського району Вінницької області. З одного боку, хочуть варварським способом зруйнувати заповідник та розрити природний парк, добити археологічну спадщину. А з іншого – не дати людям висловити свою громадянську позицію».

Ми з’ясували, що переможцем конкурсу на розробку кар’єру є ТОВ «Сі-Еволюшн». Це дивне товариство засноване (вірогідно, спеціально під конкурс) щойно — у лютому 2024 р.. Статутний капітал усього 1 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Власниця і керівниця – Гибелинда Наталія. Спецдозволи на користування надрами відсутні.

Повідомлення про загрозу Буші викликало у соціальних мережах широкий резонанс. Сподіваємося, небайдужим громадянам вдасться відстояти заповідник від кар’єристів, — повідомляє сайт «Україна інкогніта».

А ось як ці події коментує місцева активістка Людмила Радко:

– Звертаюсь до всіх небайдужих. До всіх, хто любить Бушу. Потрібен розголос. Буду вдячна за поширення. На аукціоні, не повідомивши місцеву громаду, було продано ділянку землі на горі Лисківка (там, де телевізійна вежа, лабіринт і зірки) під… видобуток корисних копалин. Місце над долиною! Між двома заповідниками — Історико-культурним і Гайдамацьким Яром! Якійсь під­ставній фірмі з установчим капіталом 1000 грн за понад 2,5 мільйона!

Ми маємо з’ясувати, хто продав цю землю, і зупинити наругу над Бушею. Всі РАЗОМ!

Те, що збираються зробити – це злочин (на екологію, судячи з усього, «вершителям судеб» наплювати). Це знищення унікального місця сили. Це не просто екологічна катастрофа, це наруга над нашою національною гід­ністю, бо Буша допомагає людям відкрити власну силу, яка нам всім зараз так потрібна. Друзі, ті, хто стоїть за цією злочинною угодою, не люблять розголосу… Об’єднаймося заради спасіння Буші, заради спасіння річок, заради спасіння цілющих криниць і джерел, заради здоров’я бушанських дітей. Видобуток корисних копалин практично посеред унікального мальовничого села — неприпустимий!

Відчуваю, що це війна з внут­рішнім ворогом! Поки наші хлопці відстоюють нашу Свободу на фронті, ми повинні відстояти нашу землю тут. Інакше... за що гинуть найкращі з українців?!

Як стало відомо, днями жителі Буші зібрались на схід села. Там ухвалили резолюцію про незгоду виділяти землю громади для кар’єру. Вказали на порушення.

Згідно з законодавством України та рішення сесії Вінницької облради, земля під видобування корисних копалин має віддаватись тільки через обговорення в місцевим громадах, де заплановано кар’єр. І отримання згоди на це більшості місцевих жителів.

Люди добрі, місцеве скорумповане керівництво буде залякувати та підкупляти вас. Збережіть для своїх дітей та онуків цю перлину Вінниччини. Не бійтеся і не продавайтеся. Держиморди підуть з мішками грошей, а ви будете дихати пилюкою і ловити воду по криницях.

Пані Людмилу підтримали українські патріоти. Ось що пишуть люди в соцмережах:

– У нашого народу з трипільських часів є чудодійний метод висвітлювати темні вчинки світлом правди. Саме на вічі перед громадою прояснюються усі наміри тих, хто в силу свого невігластва обкрадає себе, громаду і наше спільне майбутнє.

– Те, що зараз відбувається в Буші, це яскравий приклад хижацького пограбування нашої країни. І у нас є можливість це зупинити. Збираймося на віче, вінничани та всі, хто дбає про майбутнє України.

– Добре, що бушанці організувались і провели збори громади, створили ініціативну групу, написане звернення до органів місцевого самоуправління, районної та обласної адміністрації. Ще готуються депутатські запити на усіх рівнях, публікації та журналістські розслідування по цій проблемі. Є підтримка громадських організацій, екологічних рухів, рідновірів, краєзнавців, істориків, журналістів. Але хижа зграя грабіжників дуже підступна, тому ми мусимо показати, хто в домі господар.

Сергій Пивовар