Генерала Анатолія Бондара затримали за підозрою у хабарі голові Вінницької ОВА Сергію Борзову

Суд помістив очільника Вінницького управління лісового та мисливського господарства (2003-2022 р.) у СІЗО з правом внесення застави 2 млн грн. – Вона буде внесена негайно, – вважають його знайомі.

Ось що кажуть у Вінницькій обласній прокуратурі:

— Допоміг зятеві безкоштовно отримати лісову ділянку для будівництва бази відпочинку та пропонував хабар очільнику області, щоб залишитися на посаді, — повідомлено про підозру екскерівнику лісового управління області. Прокуратура повідомляє, що йому загрожує 7 років тюрми.

— За процесуального керівництва Спеціалізованої еколо­гічної прокуратури Вінницької обласної прокуратури начальнику Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства у 2007-2022 роках повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам та наданні неправомірної вигоди службовій особі.

– За даними слідства, у серпні 2019 року посадовець, користуючись владними повноваженнями, заручившись підтримкою директора ДП «Дашівське дослідне лісомисливське господарство», організував злочинну схему з незаконної передачі в користування на 49 років лісової ділянки площею 3,4 га Дашівського лісництва на території Іллінецької міської територіальної громади.

Земля у лісі передавалася для бізнесу товариству з обмеженою відповідальністю, одним із засновників якого був зять підозрюваного.

Ось так виглядає відчужена земля від Вінницього обласного управління лісового та мисливського господарства, яку передано зятю підозрюваного

Умисел полягав у можливості довгострокового користування ділянкою без сплати передбачених законодавством платежів та зміні її цільового призначення для подальшої забудови.

У грудні 2019 року, на основі наданого підозрюваним висновку, тодішній голова Вінницької ОДА підписав розпорядження про виділення вказаної лісової ділянки з умовою відшкодування збитків пос­тійному користувачу — Дашівському лісництву; дотримання встановленого режиму використання земель, виконання встановлених обмежень та інших зобо­в’язань, передбачених законом і договором тимчасового користування.

Однак, ігноруючи виконання цих вимог, товариство на отриманій ділянці розпочало будівництво відпочинкового комплексу — звело 10 будівель та господарчі споруди.

Внаслідок таких незаконних дій державному лісопідприємству завдано збитків на 1,8 млн грн.

Будучи багаторічним очіль­ником обласного управління лісового та мисливського господарства, підозрюваний у 2022 році прагнув очолити новостворене Центрально-Західне міжрегіональне управлін­ня лісового та мисливського господарства (м. Вінниця).

Для цього фігурант мав намір заручитися підтримкою начальника Вінницької обласної військової адміністрації, до якого з цим питанням прийшов на особистий прийом.

Після відмови начальника Вінницької ОВА у будь-якому сприянні, підозрюваний надав йому конверт з грошовими коштами в сумі 25000 доларів США. Про факт пропозиції хабаря очіль­ник області повідомив правоохоронним органам. Слідчим за погодженням з прокурором до суду скеровано клопотання про застосування щодо підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюється слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) Теруправління ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, за супроводу оперативного відділу у м. Вінниці Теруправління ДБР, розташованого у м. Хмельницькому.

Як відомо, вже під час війни відбулась реорганізація лісового господарства. Начальником міжрегіонального управління призначено Сергія Григоровича Перова. До реорганізації лісовим господарством Вінниччини більше 30 років з невеликими перервами керував саме Анатолій Бондар.

Ми запропонували Анатолію Бондару прокоментувати цю ситуацію. Він поки що утримався. Однак нагадаємо, що у нього в родині вистачає юристів. Одна із трьох доньок, як відомо, Олена Мілевська – відомий адвокат. Вона депутат Вінницької обласної ради від УСГ.

Очолювала комісію правової політики. Однак Вінницька обласна рада, враховуючи звернення членів комісії до політсили, замінила Олену Мілевську, і тепер її очолює Юрій Василишин. Причиною стала неявка Олени Анатоліївни на засідання, бо вона перебуває за кордоном і брала участь у засіданнях онлайн. Але депутатського статусу не позбавили.

Ми попросили голову Вінницької ОВА Сергія Борзова прокоментувати факт дачі йому хабаря у розмірі 25 000 у.о. І як це все відбувалось.

Попередньо спробу хабаря Сергію Борзову у пачці із під чаю, ще до повномасштабної війни, детально обговорювали у ЗМІ.

Голова ОВА так це описав тоді у своєму пості: «Керівник служби автомобільних доріг у Вінницькій області А. запропонував надати мені як голові Вінницької ОДА неправомірну вигоду у розмірі 4,2 млн грн за вирішення питання про погашення заборгованості та виділення коштів з державного бюджету України за раніше поставлене медичне обладнання на комунальний медичний заклад області КЗ «База спеціального медичного постачання» перед комерційними структурами.

Під час вручення підозри

На підставі моєї заяви 24.09 НАБУ зареєструвало кримінальне провадження.

08.10.2020 спецпідрозділом УСБУ у Вінницькій області спільно з ГУ БКОЗ СБУ та детективами НАБУ «на гарячому» затримано керівника Служби автомобільних доріг у Він­ницькій області.

9 жовтня цього ж року посадовця зі Служби автомобільних доріг у Вінницькій області помістили в СІЗО на два місяці з правом вийти з-під варти за умови внесення застави в сумі майже 4 мільйони гривень.

Справа досі в судах. Але, як повідомили нам наші джерела, розгляд її призупинений, бо Ігор Алєксєєв з початку повномасштабної війни пішов добровольцем на фронт і зараз служить у ЗСУ.

Однак, на цей раз Сергій Борзов від детального коментаря «33-му» утримався. Пояснив, що до суду йому слідчі не рекомендують коментувати цю справу та деталі, пов’язані із нею.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що ексочільника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Бондаря суд відправив у СІЗО.

За клопотанням прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Вінницької обласної прокуратури Вінницький міський суд ухвалив рішення про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у сумі 2 млн грн.

«33-й» і далі відслідковуватиме події, пов’язані із цим затриманням.

Андрій Власенко