Звільнили з роботи захисницю другого пологового та критика виборів у Вінницькому медуніверситеті

Викладачка ВНМУ та громадська активістка Тетяна Супрунова відома тим, що стала однією із організаторів протестів проти закриття пологового будинку № 2 у м. Вінниці.

А протягом карколомних виборів у ВНМУ вона виявляла та повідомляла МОЗ, правоохоронців про порушення, які виявляла вона та її громадська ор­ганізація.

Ці події вис­вітлювала у соцмережах.

І ось несподіваний і протиправний, як вважає багато хто із громадськості, поворот — днями її звільнили з роботи після виборів ректора у ВНМУ.

Причиною названо конфлікт із студентом шостого курсу, активістом студентського самоврядування і, на думку її прихильників, активістом підтримки Вікторії Петрушенко.

Як бачили із її відео та письмових повідомлень, викладач вузу Тетяна Супрунова запідозрила, що деякі активісти намагались маніпулювати студентами і з 5000 студентського складу обирали біль­ше 200 тих, хто мав голосувати за «потрібного» кандидата.

Тоді між двома студентами — активістами виборчої кампанії та викладачкою та громадською діячкою Тетяною Супруновою стався конфлікт.

І ось тепер повідомили, що один із тих студентів звернувся до адміністрації вузу. У зверненні вказав на «негідну поведінку» Тетяни Супрунової та вимагав покарати її. І покарали — звільнили з роботи.

Цей факт викладачка вузу, численні громадські активісти назвали розправою за позицію Тетяни Супрунової. Вона прокоментувала журналістам, що звернеться до суду.

А ось як оцінив цей кон­флікт відомий майданівець та правозахисник Юрій Хорт:

– ГРОМАДСЬКУ ДІЯЧКУ ТЕТЯНУ СУПРУНОВУ ЗВІЛЬНЕНО ЗА «АМОРАЛЬНИЙ ПРОСТУПОК» незаконно.

Сьогодні дізнався, що людина, яка доклала чи не найбільше зусиль за останні роки для подолання корупції і безгосподарності у вінницькій медицині – Тетяна Супрунова, звільнена за якийсь «аморальний проступок». Звісно, це результат її боротьби за збереження пологового будинку і особливо за чесні вибори ректора ВНМУ імені М. Пи­рогова, де нещодавно «перемогла» обвинувачувана в плагіаті Вікторія Петрушенко.

«Аморальні проступки» характерні останнім часом для принципових людей, яких треба звільнити швидко, не шукаючи недоліків у їх роботі. Автономія вузів в Україні виродилася в ректорський феодалізм, коли останній сам формує під себе лояльних людей для забезпечення переобрання себе на наступні строки.

Зловживання звільненням за аморальний проступок не так давно ми бачили і в справі про звільнення Ірини Фаріон. Багато хто, поверхово оцінюючи як слова Ірини Дмитрівни, так і наслідки ректорського свавілля, цьому не надав ваги (а дехто навіть зрадів).

Але свавілля роботодавців будь-де стосується всіх працюючих людей в Україні, це створює негативну практику, яка швидко поширюється. Особливо небезпечним для України є негативний відбір педагогів. Як учасник профспілкового руху я вважав за необхідне публічно акцентувати на відсутності законних підстав для такого звільнення і фактичному переслідуванні працівника за його переконання і висловлення своєї думки і повторюю це зараз.

Сподіваюся, що Тетяна Супрунова обов'язково оскаржить наказ про звільнення до суду і буде поновлена на роботі з виплатою їй середнього заробітку за час вимушеного прогулу, починаючи з 1 травня цього року.

Наразі відомо, що безпосереднім приводом до звільнення стала скарга проксі особи (студента) на поведінку викладачки при фіксації порушень законодавства під час виборів ректора ВНМУ ім. М.І. Пирогова.

У чому тут аморальний вчинок? І кого – студента чи викладачки?

Схоже, ця справа стане резонансною. Відслідковуватимемо перебіг подій

Тетяна Квасюк