Лікар-гастроентеролог Світлана Зінченко розповіла, чим корисний чорнослив та скільки його можна їсти.

Перш за все, чорнослив багатий вітамінами та мінералами: B6 і B3, калій, залізо, магній і мідь. В продукті міститься велика кількість білка, клітковини та природних цукрів. Це робить його ідеальним джерелом енергії.

Чорнослив також славиться своєю здатністю поліпшувати роботу шлунково-кишкового тракту. Він допомагає в регулюванні травлення та подоланні запорів, завдяки вмісту розчинних та нерозчинних волокон.

– Вміст клітковини в чорносливі сприяє нормалізації роботи кишечника та покращенню підсобних функцій організму. Також вміст пробіотиків підтримує здоров’я кишківника та підсилює імунну систему.

Покращення травлення своєю чергою позитивно впливає на роботу всіх інших систем організму. Сухофрукт також містить антиоксиданти, які допомагають захищати клітини від пошкоджень вільними радикалами.

Споживання чорносливу є безпечним для більшості людей. Однак порції повинні бути обмеженими, оскільки чорнослив досить калорійний.

– Щодо кількості споживання, рекомендується їсти чорнослив мірно. Це залежить від індивідуальних потреб організму та способу приготування, – зазначає експертка.

Можна включати до 1-2 порцій (приблизно 5-10 штук) щодня до свого раціону. Така кількість забезпечить достатню порцію вітамінів та мінералів для організму, не завдаючи надмірного навантаження.

Однак, надмірна кількість чорносливу в раціоні може вплинути на здоров’я серцево-судинної системи та призвести до надлишкової ваги.

Також, через велику кількість клітковини, зловживання продуктом може спричинити проблеми з шлунково-кишковим трактом.

– Якщо з’їсти забагато сухофрукту, можуть з’явитися відчуття газів, розлади шлунково-кишкового тракту та посилене перетравлення, – говорить фахівчиня.

Попри те, що чорнослив має безліч корисних властивостей, є ситуації, коли краще обмежити його споживання.

– Тримайтеся якомога далі від його вживання, якщо ви маєте алергію на сливи, проблеми з кишківником або зайву вагу, – радить лікарка.

Також людям з індивідуальною непереносимістю фруктози слід бути обережними з сухофруктом.