Із 17 листопада 2023 року до сьогодні медичний заклад очолював Ігор Шинькович — під­полковник медичної служби. Він подав заяву про звільнення з посади в зв`язку з переходом на службу в Збройні Сили України.

Валентина Зайцева до цього часу обіймала посаду заступника генерального директора Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (ОЦКПХ).

Вона — фаховий лікар, має великий досвід управлінця в медичній галузі: працювала на керівних посадах у санепідемстанції м. Вінниці, головним державним санітарним лікарем Вінницької області. Заслужений лікар України.

Нагадаємо, з осені минулого – 2023 року – ситуація навколо Клінічного Центру інфекційних хвороб обговорюється не тіль­ки медичною спільнотою, а й навіть жителями області, не дотичними до сфери охорони здоров`я.

У вересні 2023-го керівнику Центру Ігорю Матковському не було продовжено контракт.

Створена тимчасова комісія облради запідозрила в закладі сумнівні фінансові операції, зокрема торгівлю паливно-мастильними матеріалами, гуртову торгівлю фруктами й овочами; вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев тощо, які не передбачені Статутом та не притаманні комунальному некомерційному під­при­єм­ству та медичному закладу.

Крім того, в Клінічному Центрі розпочались фінансові проблеми: так, у першому півріччі 2023 року НСЗУ стягнула із закладу 3,4 млн грн через недотримання вимог одного з пакетів надання медичних послуг.

У листопаді 2023 року новим директором КНП Вінницької обласної Ради «Клі­нічний Центр інфекційних хвороб» було призначено Ігоря Шиньковича. Тоді ж виявилося, що фінансово спроможний під час ковідної епопеї Центр, який навіть став надкластерною лікарнею, тепер переживає фінансові проблеми.

Черговий скандал виник на одному із засідань профільної комісії обласної ради, коли з’ясувалось, що в такий важкий для лікарні період Вінницька ОВА не зробила подання на одержання Клінічним Центром інфекційних хвороб пакета НСЗУ вартістю понад 12 млн грн для надання допомоги в надзвичайних ситуаціях у 2024 році (у 2022 та 2023 роках заклад такий пакет отримував).

А тим часом, за інформацією Ігоря Матковського, який очолює вже інший заклад — Він­ницький ОЦКПХ, на Вінниччині епідемічна ситуація залишається нестабільною — на 60 % зросла кількість захворювань на інфекційні хвороби порівняно з минулим роком.

Тож у нової директорки закладу Валентини Зайцевої буде багато роботи, щоб налагодити роботу Центру та виправити фінансову ситуацію.

Віктор Маркович