Це уже стає серйозним викликом державі. Військовозобов”язані українці масово намагаються втекти з країни. І це уже не поодинокі потопельники в Тисі, яких з початку року виловили 35 осіб. Це уже великі групи із спеціальною технікою та серйозною підготовкою. Спочатку грузовий автомобіль перетнува кордон із 32 ухилянтами. Згодом на територію Угорщини прорвався бус, в якому було 18 чоловіків.

А у Могилів-Подільському районі Вінниччини затримали групу чоловіків, які намагалися нелегально втекти за кордон. Користувалися підказками через повідомлення у месенджері. 13 чоловіків заплатили за послуги віртуального провідника по дві тисячі доларів.

Про це повідомляють у Могилів-Подільському прикордонному загоні.

“Мандрівники з різних регіонів країни скористалися послугами ділків, які через один із месенджерів інтернет-мережі надавали їм вказівки щодо маршруту руху до кордону. Ціна такої послуги складала по 2 тисячі доларів США з кожного. Останню інструкцію порушники очікували майже добу, переховуючись у хащах. Та вартові кордону випередили шахраїв. Тож в подальшому порушникам довелося вже виконувати вимоги прикордонників”, – йдеться у повідомленні.

За спробу незаконного перетинання кордону складено протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України». Справи скеровано до суду.

До речі, користувачі в мережі звертають увагу на те, що у тлумачному словнику ухилянтами називають людей, яких держава вивчила на військових, а вони відмовляються під час війни захищати свою країну. Якось би з цим розібратися... І, взагалі, певно не треба аж так агресивно хапати всіх підряд і під примусом мобілізовувати до війська. Бо колись саме навколо мобілізації сформувалася одна з найбільших цивілізаційних трагедій у світі.

До речі, і нас вона не обійшла, відкинувши розвиток країни на ціле сторіччя...