Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський підписали в Італії на саміті G7 10-річну двосторонню угоду про безпеку для посилення оборонних спроможностей Києва.
Угода, підписана на полях саміту “Групи семи” в Італії, має стати кроком на шляху до “майбутнього членства України в НАТО” та підтверджує підтримку Сполученими Штатами Києва в захисті суверенітету й територіальної цілісності.
“Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україна потребує значної військової сили, потужного потенціалу та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які б відповідали стандартам Північноатлантичного Альянсу”, – йдеться в тексті договору.
Там також закріплений намір США надавати довгострокову матеріальну, навчальну та консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для “розвитку українських сил безпеки і оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну і стримати майбутню агресію”.
У разі збройного нападу на Україну або загрози такого нападу американські та українські посадовці, згідно з угодою, зустрінуться протягом 24 годин, щоб проконсультуватися та визначити, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні.
Після Японії Сполучені Штати стали 16-ою країною, з якою Україна підписала двосторонню безпекову угоду, та останньою країною “Групи семи”, з якою вона була укладена.
Зеленський:
Також угода з безпеки між Україною та США включає постачання Patriot та ескадрилій літаків. Не тільки F-16, — Володимир Зеленський

«Дуже конкретно по системах Patriot, по постачанню бойових ескадрилей Україні. Я не помилився, саме ескадрилей, які включають F-16, але не обмежуються ними».
⚡️США надаватимуть Україні зброю, боєприпаси, розвіддані та підготовку солдатів, а також посилять взаємодію збройних сил.

Також Вашингтон інвестує в український ВПК, підтримає економіку та енергетичне відновлення України, – Байден коментуючи угоду про гарантії безпеки.