– На Вінниччині майже сто тисяч бюджетників: 40 тисяч — освітян, 30 тисяч — медиків, по 10 тисяч — працівників культури та спорту, а ще соціальні працівники. Це ті люди, від яких сьогодні залежить міцний тил. Вони навчають дітей та молодь, лікують скалічених війною переселенців та військових, дбають про їхні сім’ї. Тому ГО «Ми — Вінничани» спільно з нашими партнерами: Фондом «МХП — Громаді» та народними депутатами Миколою Кучером, Ларисою Білозір, Геннадієм Вацаком, а також Сергієм Кудлаєнком, Олександром Домбровським та БФ «Український Альянс» вирішили підтримати ініціативних, талановитих педагогів, лікарів, музикантів, журналістів, юристів, волонтерів, представників культури і спорту. Конкурс мінігрантів «Професійне зростання» був спрямований саме для їхнього особистісного розвитку, — відзначив голова громадського об’єднання «Ми — Вінничани» Валерій Коровій.

Минулого року цей конкурс лише започаткували, а організатори одразу отримали понад 600 заявок. Цьогоріч бажаючих отримати грантові кошти на професійний розвиток значно збіль­шилося. 837 заявок з кожної громади Вінниччини! Конкурсній комісії було непросто обрати кращих серед кращих. Та все ж визначили аж 165 переможців, кожен з яких отримав до 10 000 грн на свій професійний розвиток. Їх організатори нагороджували у декілька етапів.

У Могилів-Подільському учасники вражали творчістю

Тут зібралися дійсно креативні і талановиті люди. Валентина Мельник працює у заповіднику «Буша». Вона активно розвиває інтерактивний музей ткацтва. Мріє про ткацькі верстати, щоб із вживаних речей творити нові унікальні вироби.

Надихали своїм патріотизмом проєкти з Яришівської громади. Антоніна Груба волонтер, і виграний грант хоче реалізувати на удосконалення рецептури приготування смаколиків для наших Захисників. А Олена Раку завдяки гранту зможе виготовляти цілющі мазі для поранених військових.

Цікавими були й проєкти від місцевих медиків. Лі­кар-психотерапевт Оксана Мельник мріє про курси по ментальному здоров’ю. А хірург Андрій Нагорний придбає спеціальний тренажер для вдосконалення навиків у малоінвазивній хірургії.

У Ладижині переможці надихали настроєм

Тут були і вчителі, і актори театру ляльок, і поети.

Переселенка з Херсонщини Маргарита Белік відроджує культурну спадщину стародавнього гончарства. А досвідчена педагог Марія Бойко вчиться сама і навчає своїх вихованців правил безпеки, які сьогодні стали вимогою часу. Учасники з Теплицької та Соболівської громад налаштовані пропагувати старовинні вишиванки, яким уже понад 100 років.

– Будь-який проєкт, який підіймає ініціативу людей, змушує щось робити, думати, — він дуже важливий. Оця ідея ГО «Ми – Вінничани» дуже важлива і дуже цікава, тому що є люди, яким хочеться зростати, яким хочеться стати кращими, ніж вони є сьогодні, а завтра краще, ніж були раніше. Ці люди, які виграли, дійсно дуже цікаві і їхній особистий розвиток спонукатиме до розвитку колективи, де вони працюють, — впевнений народний депутат Микола Кучер. — Це стосується, в першу чергу, шкіл, дитячих садочків, це стосується будинків культури, це стосується всіх тих, хто хоче, щоб їх громада розвивалась, ставала кращою і щоб були створені умови для наших дітей!

У Хмільнику були приємні сюрпризи

Цього разу тут нагородили не лише переможців конкурсу, але й тих, хто наполегливо йде до своєї мети. 20 переможців конкурсу «Професійне зростання» отримали сертифікати від ГО «Ми — Вінничани». І ще 11 учасників були відзначення Благодійним фондом «Український Альянс» Миколи Філонова.

Цього разу здивували проєкти, пов’язані із наслідками вій­ни: це і макети для муляжів на уроках «Захисту країни», й ігровий розвиваючий простір в укритті, і волонтерські ініціативи.

У Вінниці відзначили 40 переможців

У перший день літа відбулось нагородження переможців конкурсу мінігрантів «Професійне зростання» в обласному центрі. Тут проявили свої творчі здіб­ності представники гуманітарної та соціальної сфери. Особлива увага була прикута до Захисників України та на проєкти, які спрямовані на підтримку ЗСУ. Саме таким був проєкт «Незламні фарби» Наталії Пінчук — соціального працівника «Ортопедсервісцентру». Вона опікується захисниками, які проходять реабілітацію після протезування.

Голова Вінницького міського осередку «Ми — Вінничани» Сергій Кудлаєнко відзначив, що з початку війни громадське об’єд­нання допомагає військовим, переселенцям, співпрацює з лікарнями та волонтерами. А завдяки конкурсу міні­грантів, вдалося підтримати і соціальних пра­цівників Вінниці, більше 40 з них отримали кошти на свій професійний розвиток.

У Липовці — аншлаг культурної та освітньої інтелігенції Вінниччини

Сюди з’їхалися переможці конкурсів з двох районів — Вінницького та Жмеринського. Це вчителі, які шукають спосіб, як навчати дітей краще! Це психологи, які вивчають нові методики для корекції наслідків війни як серед дорослого, так і дитячого населення! Це медики, які попри усі виклики вдосконалюють свої навички в хірургії, в педіатрії, офтальмології. Це музиканти, актори, художники — творці, які надихають усіх нас на Перемогу! Це письменники і поети! Це дружини вій­сько­во­службовців, які не падають духом і навіть в очікуванні чоловіка з фронту невпинно тримають міцний тил! Це мотивовані та загартовані війною волонтери! Це капелани і священники Православної Церкви України, які відповідають за духовний фронт! Це військові — люди герої! Люди — титани!

Так, вчителька з Сутисок Тетяна Ніколаєнко виграла грант на підвищення навичок комп’ютерної грамотності. А Олена Павліченко з Погребищенської громади відроджує мистецтво кераміки. Протоієрей Роман Ковальчук отриманий грант спрямує на літературу капеланської служби. Вікторія Греськова — інженер-проєктувальник з пензлем мріє про авторську виставку картин.

Голова Наглядової ради БФ «МХП-Громаді» Юрій Мельник відзначив, що конкурс «Професі­йне зростання» від ГО «Ми — Вінничани» — це приклад того, як можна ініціювати людей до розвитку навіть невеликими грантами. І такий конкурс варто масштабувати в інших громадах.

У Томашполі зібралися «агенти розвитку» з навколишніх громад

Їх нагороджувала народна депутатка України Лариса Білозір.

– Переможці конкурсу «Професійне зростання» — це «агенти змін» нашого регіону. Це освітяни, це люди, які дотичні до медицини, мистецтва. Кожен з них неповторний та вартий уваги. Тут і музиканти з Джуринської громади, які мріють про міжнародні конкурси. І педагоги, які вдосконалюються у новітніх методиках. Це проєкти про юридичну освіту, і про створення молодіжних та культурних хабів. Але наш найголовніший ресурс — це наші люди! — відзначила Лариса Білозір.

З кожним разом у конкурсі «Професійне зростання» від ГО «Ми — Вінничани» з’являються все якісніші проєкти, які допомагають виховувати гарних спеціалістів, патріотичну молодь навіть у такий важкий для країни час.

– Такі мінігранти — це база для отримання досвіду грантової активності і поштовх до міжнародних грантів. Нещодавно Верховна Рада проголосувала за законопроєкт, якого я була співавтором, щодо міжнародних проєктів, які ми можемо писати разом з європейськими партнерами. Це не просто отримати європейський грант.

Але коли отримуєш такий досвід, то це стає стимулом для подальшого вдосконалення та розвитку. Сьогодні вже в рамках Європейського банку, Ради Європи буде виділено 100 млн дол. на українські амбулаторії. А щоб брати участь в таких конкурсах, потрібно знати англійську. Тому сьогодні було дуже приємно вітати медика, яка виграла грант на вивчення англі­йської. Я дякую нашим людям, нашим «агентам змін», які навіть у такий важкий воєнний час роблять усе можливе для розвитку! — подякувала Лариса Білозір.

А голова громадського об’єд­нання Валерій Коровій закликав, попри непрості виклики воєного часу, шукати можливості для розвитку. Бо успішні люди — успішна непереможна країна!

Людмила ПОЛІЩУК