– Чому державні та місцеві комунальні ЗМІ не бачать нас та не хочуть вислухати?! Адже наші чоловіки, сини, рідні, друзі стали на захист України, а не втекли за кордон, як багато дітей та родичів представників влади, — запитують учасники акції і просять усіх ці слова почути.

Це вже вісімнадцята в цьму році така акція.

На цей раз родичі полонених та небайдужі вінничани зібралися на перехресті вулиці Келецької та проспекту Космонавтів, де зазвичай завжди дуже людно. Акцію підтримали тисячі водіїв гучними сигналами автівок, приєднувались до неї і перехожі.

– Днями нас шокувало фото обміняних напередодні наших захисників із російського полону. На них страшно дивитися, наче в’язні якогось фашистського Бухенвальду: кістки та шкіра. А тим часом їхні полонені живуть в нормальних умовах, харчуються колорійно, спілкуються телефоном із своїми родичами. Їх регулярно відвідують представники Міжнародного Червоного Хреста. А ми що, люди другого сорту? На наших полонених хіба не розповсюджується Женевська конвеція? — запитують матері та дружини полонених захисників.

Серед організаторів акції Олена, мама військовополоненого українського воїна. Жінка переконана, що кожен голос на підтримку полонених допомагає їх повернути додому.

– Мені часом кажуть, що вінницька влада не може вплинути на цю ситуацію. А я вважаю, що коли у всіх наших містах люди вийдуть на такі акції і ця інформація стане публічною, увесь цивілізований світ шукатиме можливість обміну «всіх на всіх». І спонукатиме до цього нашу владу. Наразі вже у 18 містах України, в тому числі й у Києві, регулярно проходять подібні заходи. Певно, саме тому у Швейцарії на саміті про це стільки говорили.

Але велика політика, на жаль, мало обходить окупантів. Вони повністю ігнорують міжнародне право. Сподіваємось, що завдяки нашим акціям у когось там прокинеться якесь елементарне людське співчуття. Бо дуже  важко усвідомлювати, що наші діти голодні, що у них гниють необроблені рани, що їх принижують і гвалтують. Лише за те, що вони у складі ЗСУ стали на захист своєї країни і виконували свій конститу­ційний обов’язок.

– Наші заходи носять мирний характер. Звісно, вони, на жаль, не такі масові. Але щосуботи 100-150 вінничан виходять на вулиці міста із болючими плакатами, прапорами підрозділів і... сумними очима. Їм потрібно за допомогою небайдужих громадян постійно тримати в полі зору суспільства величезний біль українського народу — невирішену проблему обміну наших військовополонених, — каже матір полоненого бійця вінничанка Людмила.

– І дуже радує те, що до нас кожен раз приєднуються небайдужі вінничани. Але часом стає прикро, що наші акції не помічають комунальні медіа, які фінансуються з бюджету. Тобто, з наших податків. Пробачте, але про якісь незначні та зовсім не резонансні події подаються великі сюжети по телевізору, а про такий загальнонародний біль, що мучить десятки тисяч родин, не повідомляється ні слова. Хоча в нашій ситуації, як ніде, потрібна публічність.

Омбудсмен Дмитро Лубінець спростував інформацію про сексуальне насильство з боку окупантів щодо дівчини-поліцейської

"На жаль, вийшла прикра помилка. Під час гуманітарної панелі на Глобальному саміті миру, я сказав про сексуальне насильство з боку окупантів щодо дівчини-поліцейської, яку обміняли в межах 52-го обміну.

‼️Я мав на увазі про зовсім іншу людину, яка розповіла моїм представникам про тортури. Це відбулося раніше, не в межах останнього обміну.

Вона не має жодного відношення до цієї дівчини.

‼️Прошу видалити й не поширювати цю інформацію, вона не відповідає дійсності.

Прошу вибачення за помилку. Сталося непорозуміння!" - повідомив обудсмен 16-го червня.

Чому не відбувається обмін полоненими у форматі «всіх на всіх»

– «Якби Росія була зацікавлена в тому, щоб повернути своїх полонених військових, обмін у форматі «всіх на всіх» уже давно би відбувся».

– Таку заяву зробив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він наголосив, що Україна ніколи не відмовлялася від обмінів.

30-40 кг втрачають українські військово-полонені у полоні рф

130000 злочинів вже вчинила рф, і вони задокументовані

Ми задокументували майже 130 тисяч воєнних злочинів. Це означає — в середньому 150 злочинів на день. Кожні 10 хвилин росія вчиняє злочин проти України та українців — Генеральний прокурор України Андрій Костін під час української гуманітарної панелі на Глобальному саміті миру у Швейцарії. Він повідомив, що більше 90% українських полонених піддаються тортурам у в’язницях рф.

Анатолій Жучинський