Зате соцміністр Рева і прем’єр Гройсман були як ніколи доступні для запитань на Форумі 5 квітня.

Бо Рева розбирався із фейковими аліментами на батьків, а прем’єр сказав: «Досить хвалитись…»

Весь владний бомонд сьогодні у Чистий четвер зібрався у Вінниці в готелі “Франція”. Бо 5 квітня, до Вінниці несподівано на пару із прем’єром приїхав Президент України Петро Порошенко.

І його типу «секретний» маршрут можна було одразу вирахувати по свіжих асфальтних латках на окружній від аеропорту «Вінниця» через Немирівсське шосе аж до дитячої обласної лікарні. Бо саме в лікарні Порошенко приймав капітально реконструйоване відділення реанімації – анестезіології та інтенсивної терапії. Але в саме відділення пресу із усієї України та Вінниччини не пустили – лише особистого фотографа і оператора Президента! Кажуть, такі правила в дитячій лікарні!

Як водиться Президент привіз подарунок – сертифікати на два сучасних швейцарських апарати штучної вентиляції легень. І на своєрідному мітингу підтримки влади перед лікарнею Порошенко добровільно-примусово зустрівся із медперсоналом і розказав їм про основні реформи, нові зарплати, телемедицину і сімейних лікарів по всій Україні. А ще хвалив децентралізацію по Гройсману, бо саме завдяки цій політиці екс-мера Вінниці за останні 4 роки з квітня 2014-го місцеві бюджети «поправились» на + 200 млрд гривень проти 63 в 2013-му.

Про масове «заробітчанство» і дефіцит лікарів

5 квітня не мовчав навіть Президент, бо безвіз, вільний ринок праці та малі зарплати женуть до 100 тисяч заробітчан із України щомісяця… І лікарів у першу чергу! Не дарма практчино на кожному медзакладі висять агітки про роботу «білих халатів» за кордоном за!

– Не секрет, що нашого українського лікаря нині чекають по встрму світу від Польщі до США! Але я категорично проти, щоб українські лікарі виїжджали працювати за кордон. І тому маємо рішуче рухатись до високих і гідних заробітних плат тут в Україні для фахівців та спеціалістів!, – заявив Порошенко у Вінниці. .

Вже відомо, що в каремонт ранімації обласної дитячої клінічної лікарні в 2017-му році пішло 6,4 мільйони з державного фонду регіонального розвитку та бюджету Вінниччини.

Також за словами головлікаря Василя Паненко «окремо було куплено обладнання на 5 млн грн.»

А перед тим 5 квітня в готелі «Франція» під час розширеної урядової наради із децентралізації перед 350-ма учасниками і 7-ма міністрами Президент Петро Порошенко заявив, що «Дата закінчення АТО – травень! І ми переходимо до нового формату оборони України”, – сказав Глава держави.

Про телемедицину Петро Порошенко підкреслив, що її перш за все отримають 14 мільйонів українців у сільській місцевості. І на це підуть до 1,5 мільярди доларів запозичень і допомоги від Канади і Німечччини…

– Все життя у наших селян то паспорти забирали, то голодомором морили, то перекладали на них основний тягар годування держави…, – визнав Порошенко. – Нині

перед країною стоїть завдання забезпечити доступ сільського населення до якісних медичних послуг через телемедицину. І для цього я доручив Нацкомісії із держрегулювання у сфері зв’язку забезпечити інтернетизацію сільської місцевості.

– Наголошую, що ми повинні мати широкополосний Інтернет у кожному селі. У у кожній сільській раді, сільській школі та в кожному пункті сільської медицини! Щоб це був дійсно високоякісний Інтернет!, – сказав у Вінниці Глава держави. – Це буде відповідне моє доручення відповідному регулятору послуг зв’язку, операторам мобільного зв’язку, місцевим радам…

Про ОТГ, які є своєрідним піар-локомотивом децентралізації, то тут рано чи пізно буде процес примусового об’єданання! І саме про це вперше відкрито сказав на Форумі з централізації Президент України.

– Рано чи пізно, тим хто не зможе об’єднатися знизу, доведеться допомогти об’єднатися зверху”, – заявив Порошенко. – І адміністративно-територіальний устрій України має бути одноманітний, а не як строката ковдра. І ніякого параду автономій та федералізацій в Україні буде!

– Хтось на місцях має такі нові фінансові можливості, що починає бачити себе князьками, ніби то немає ніякої центральної влади. Тому має бути чітко прописана програма розпуску рад. І для контролю будуть префекти! Це все необхідно, щоб деякі місцеві ради і політикани не намагались запустити «парад суверенітетів». Цього ніколи не буде. Я не дам. Хтось буде бавитись в суверенітет – отримає абсолютно чітку відповідь. Сьогодні вони угоду вимагають, завтра Україну продадуть! Є чіткий розподіл повноважень і чітка відповідальність, чим має займатись депутат сільської ради, міської, ОТГ, чим Має займатись Парламент, Український Уряд, Президент. Впевнений, що розподіл повноважень встановлюється не так званими угодами, а законами і Конституцією», – сказав Президент.

В свою чергу Володимир Гройсман відзначив, що мета реформи децентралізації – нова якість життя в Україні і необхідно викорінити синдром місцевих князьків.

– Нам потрібно подолати синдром місцевих князьків, які замість того, щоб створити якісні умови життя, готові піддатись миттєвій популістичній хвилі і витрати дорогоцінний ресурс на якісь інші напрямки. Це не наш з вами шлях. Тому що в такий складний період ми маємо нести відповідальність перед українськими громадянами, українським народом, українськими воїнами», – сказав В. Гройсман. – І досить говорити про успіхи! Сьогодні, через 4 роки з початку цієї реформи пора підвести риску і досить хвалитись… Працює далі!

Бо реформа з децентралізації передала на місця від органів центральної влади не лише повноваження, але й відповідальність… І не секрет, що не всі місцеві керівники працюють на поліпшення якості життя своїх громад.

Також 5 квітня з ініціативи Уряду ще 27 громад отримали у власність понад 22 тис. га земель сільгосппризначення поза межами населених пунктів, серед них – три ОТГ Вінниччини. Документи про передачу земель були підписані у Вінниці за присутності Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

– 27 громад отримають сьогодні землю. Уряд схвалив прогресивне рішення, і сьогодні ми виконуємо важливу місію, – наголосив Володимир Гройсман.

І поки прем’єр-міністр України Володимир Гройсман проводив у готелі «Франція» другу панель Форуму з питань децентралізації Президент України Петро Порошенко поїхав у галерею Арт-шик на вистаку Володимира Козюка «Хата під стріхою»… І саме там мала відбутись зустріч Порошенка із пресою…

Але на неї змогли потрапити лише 20 ЗМІ згідно закритого списку із Вінницької ОДА…

Чому решту преси,в тому числі й журналістів 33-каналу, не пустили до Президента і «зберегли» його від жорстких питань від земляків про суди над Майданівцями і АТОвцями, про корупцію, вбиті дороги, статки Президента і його настрої перед виборами

2019 вже зрозуміло…

Мабуть, дуже не хотілось псувати настрій «Першому» в «Чистий четвер» у рідній Вінниці під час досить комфортної робочої поїздки перед Великоднем…

Цікаво, що в нараді в готелі «Франція» взяли також голови ОДА та обласних рад, відомі міські голови, зокрема, Києва – Віталій Кличко, Дніпра – Борис Філатов, Одеси – Геннадій Труханов

І саме мер Кличко та соцміністр-віннчианин Рева отримали 5 квітня найвищі бали популярності серед вінничан і журналістів з усієї України.

А Президент, схоже дуже не хотів чути щось колюче і неприємне…