Несподіваний поворот у справі Володимира Калачика, якого засудили на 15 років за підготовку масованого ракетного удару по Вінниці. Але він запевняв, що співпрацював,  щоб викрити своїх кураторів і здати СБУ.

Ми вже писали про те, що Володимир Калачик, уродженець Хмільницького району, отримав 15 років тюрми, бо допомагав ворогу готувати ракетний удар по Вінниці. Він збирав дані про військові об’єкти, радив своїм кураторам, куди краще завдавати ракетні удари, щоб було більше жертв.

30-річному Володимиру, як повідомляли у Вінницькому міському суді, пред’явили і довели такі звинувачення:

«Обвинувачений, будучи проросійськи налаштованою особою та підтримуючи ведення повномасштабної війни РФ в Україні, добровільно збирав і передавав окупантам деталізовані дані військового характеру. Чоловік фотографував територію заводу, встановлював режим його охорони, місця розташування пропускних пунктів, об’єкти поблизу нього, слідкував за переміщенням військової техніки з цих об’єктів, розташування патрулів, а також збирав інформацію про точки доступу до мережі WiFi та вишок мобільного зв’язку поблизу об’єктів, на які вказували куратори з ФСБ. Зібрану інформацію зрадник передавав у месенджері користувачу на ім’я «Андрій», який виявився працівником федеральної ФСБ росії», — йдеться у повідомленні.

У суді обвинувачений свою провину не визнав. За результатами повного та всебічного розгляду чоловіка визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України та призначили йому покарання у вигляді 15 років в’язниці з конфіскацією майна.

Володимир Калачик засуджений на 15 років тюрми за співпрацю з фсб рф

Але весь цей час Володимир та його адвокат дотримувались такої лінії захисту — мовляв, він великий патріот своєї держави, а збирав ці дані і виходив на контакт із представниками російських спецслужб лише для того, щоб зібрати факти і здати це все СБУ. Що він патріот України і ненавидить ворога, наголошував і його адвокат.

Суд ні першої інстанції, ні апеляційний не повірили цим розповідям. Тому він зараз відбуває покарання, яке заслужив.

Але невдовзі після суду, як повідомили джерела «33-го», із російського ГРУ прийшло повідомлення, що вони готові обміняти Володимира Калачика та ще 5 особливо цінних агентів на українських військовополонених. Як вам такий поворот?

«Виявилось, що засуджений був давньою “консервою” ворога. Сидів і чекав свого часу?» — діляться правоохоронці.

А читачі з Хміль­ницького району, де цей хлопець народився, висувають і іншу версію.

«Володимир народився у с. Голодьках, де також проживав і навчався російський генерал Володимир Алєксєєв. Він нині є найближчим до путіна соратником і очолює у генштабі російської армії напрямок розвідки. Тобто курує і всю агентуру завербованих “кротів” та координаторів ракетних ударів по Україні, диверсії та диверсантів.

До війни від приїздив у село, багато хто їздив туди, зокрема до нього будувати дачі, робити ремонти і т.п.

Хто знає, скількох там заодно і завербували?

Щодо затребуваного росіянами агента Володимира, то він проживав із матір’ю, до речі, учителькою, у селі Мар’янівка, а батько, з яким мати розлучилась, і далі у Голодьках. Але Володимир перебрався декілька років тому до Вінниці. Останнім часом ніде не працював, але знімав тут квартиру.

Калачик-старший довгий час був старостою місцевої церкви Московського патріархату. Викладає у школі історію. Як розповіли жителі Голодьок, приміського села, що біля Хмільника, батько Володимира Валентин і зараз є старостою місцевої церкви УПЦ (МП).

Зараз релігійна громада перейшла до ПЦУ, але священник купив хату, де прихильники МП продовжують духовне єднання з Кірілом.

Ще у батька в місцевій школі був конфлікт. Коли Калачик-старший, батько підозрюваного, учитель, вимагав у учнів писати слово росія з великої літери, батьки учнів місцевої школи обурились. І тому його з Голодьківської школи забрали та перевели до Хмільника.

Наскільки відомо, він продовжує навчати учнів історії у третій школі м. Хмільника. Як розповідають земляки родини, батько Володимира після розлучення років десь п’ять тому одружився із місцевою жінкою. У неї двоє синів воюють у лавах ЗСУ. Але дружина також, на думку односельчан, палка прихильниця МП.

Нам із власних джерел вдалось дізнатись, що куратор «Андрій», який наставляв Володимира Калачика, як виявилось, офіцер ФСБ (ГРУ російське входить в його структуру), був куратором і в іншої відомої підозрюваної у антиукраїнській діяльності — Світлани Сікорської. Ми вже писали про неї.

Світлана Сікорська перебуває досі у СІЗО, але від обміну до рф, на який вона написала заяву в перші дні, відмовилась. Бо це, скоріше всього, заважає захисту стверджувати, що вона невинна

Всі були шоковані — як дізналися, що дружина колишнього керівника районної ради, з чи не найзаможнішої і відомої родини із Гайсина могла працювати на ворога і отримувати завдання від ФСБ, в чому її підозрюють.

Ми вже повідомляли, що Сікорська під час затримання зізналась в тому, що співпрацювала із ворогом, отримувала завдання зі стеження за дислокацією військових гайсинської 59-ї бригади та розташування підрозділів ППО.

Під час арешту і розміщення у СІЗО написала заяву на обмін до РФ.

Ми поцікавились, яка зараз доля С. Сікорської. Як повідомили наші джерела, на даний час вона продовжує перебувати у СІЗО, але заяву на обмін забрала. Бо ж очевидно, що це одразу обтяжує її вину. Враховуючи, що у неї донька, інші родичі юристи, чоловіка називають негласним «королем» Гайсинщини, мають звідки найняти не одного адвоката, справу затягують, суди переносять. Все, в чому зізналась, жінка тепер заперечує.

Чи допоможе це у справі — побачимо.

Але подивіться, як багато спільного у Володимира та Світлани, куратором яких, як підозрюють, був один і той же загадковий офіцер ФСБ «Андрій».

Висновки за вами, шановні читачі.

Тетяна Квасюк