Зокрема, Еммануель Макрон зазначив, що США та Німеччина висловлюють “сильну опозицію” щодо запрошення України до Альянсу. Він також підкреслив, що остаточне рішення щодо цього питання буде прийнято союзниками.

“Зрештою, це буде рішення союзників – запросити Україну до НАТО”, – сказав президент. Крім того, французький президент нагадав про розчарування України через відсутність запрошення на останньому саміті НАТО, який відбувся у Вільнюсі в 2023 році. За його словами, українці були незадоволені тим, що, хоча двері були відчинені, але не настільки, як вони сподівалися.

Макрон припустив, що схожа ситуація може повторитися на саміті у Вашингтоні. При цьому відомо, що у Державному департаменті США зазначили, що на саміті у Вашингтоні може бути розглянуто питання про збиття російських літаків над Україною, якщо вони летітимуть у бік Польщі. З такою пропозицією виступив польський прем’єр Дональд Туск.

При цьому у США неодноразово підкреслювали, що наразі Україну не будуть запрошувати до Альянсу, проте колись вона таки буде серед членів НАТО.

Політичні аналітики не раз розповідали, що саме Німеччина та США виступають категорично проти того, щоб запросити Україну стати членом Альянсу. Серед противників членства також і Угорщина.

При цьому в Україні вважають, що саме Сполучені Штати Америки — це противник №1 прийняття України до НАТО. Якби США були готові прийняти Україну до Альянсу, інші країни могли б змінити свою думку, оскільки для них Штати є "ядерною парасолькою" та найбільшою частиною оборонних спроможностей. Крім того, Вашингтон має важелі впливу на будь-кого, включаючи Угорщину і Словаччину.