Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.

Зокрема, днями читачі із Липовецького району повідомили про те, що це навмисно у них роблять бізнесмени із сусіднього району. І цього разу вогонь ледь не охопив житлові будинки. – Спалюючи старий очерет, горе-бізнесмени очищають плавні для якісного росту молодняку. Останній нині дуже популярний, адже його використовують в якості покрівлі для екобудинків, -кажуть селяни. – Тим паче, що очерет не містить бактерій і не викликає алергії, має відмінні тепло – звукоізолювальні властивості. То ж виходить хтось заробляє гроші, а ми страждаємо.

Як повідомили журналісту у прес-службі ДСНС у Вінницькій області, 6 квітня о 16-50 до чергової чатсини надійшов виклик про те, що на автотрасі Липовець-Росоша горить трава. Рятувальники виїхали на місце та вчасно локалізували вогонь. Згоріло 0,2 га сухої трави.

Додамо, що заготівлею очерету офіційно займаються на Волині. Після чого його везуть до Німеччини, Данії та Польщі. За машину очерету іноземці заплатять близько 2,5 тис. доларів, себто по одному долару за снопик. Фірми з Данії та Нідерландів купують очерет переважно в польських посередників по 3—4 долари за сніп. В Європі цей будматеріал просочують спеціальною розчином. І очерет не бере навіть вогонь. За кордоном із волинського очерету плетуть спеціальні звукоізолюючі матраци. Їх встановлюють навколо найбільших європейських аеропортів. У Данії очеретяні матраци використовують у військових цілях. У Німеччині й Голландії виготовляють екологічно чисту целюлозу.

Віталіна Володимирова