5 квітня у Вінниці перед Форумом із централізації міністр соціальної політики України Андрій Рева спеціально для читачів «33-го каналу» прокоментував скандал про так звані «батьківські аліменти» і вперше озвучив суму компенсації пенсіонерам за платний проїзд в громадському транспорті.

– По «аліментах» – це чисто фейк! Держава свої обов’язки перекладати не збирається на чиїсь плечі, і ми всі піклуємося про своїх батьків. Я про свою маму… І тут вам із телевізора кажуть, що ти будеш платити гроші своїм батькам. Кому ця брехня треба? — розповів пан Рева. – У тому ефірі на Радіо «Свобода» ми говорили про ситуації у зоні АТО, де волонтери зібрали немічних, одиноких, старих, самотніх людей. І виявилось, що у них є рідні та діти. І коли вони їм телефонують і запитують, чому ваші батьки у такій складній ситуації та чекають на допомогу, волонтерам відповідають: «Передзвоніть, коли старі помруть…»

Також міністр Рева на «Чистий четвер» зробив прогноз щодо розміру компенсації за проїзд у Вінниці та по Україні.

– Ми запропонували 30 поїздок на місяць для «вчорашніх» пільговиків, і це мінімальна від можливої кількість… Яким категоріям буде надана ця чи інша кількість, будуть визначати місцеві ради, — пояснив міністр соціальної політики. – І в цій реформі є кілька головних тез… Перша: менше 30 поїздок бути не може! Більше – будь ласка! Друга — це перелік категорій пільговиків, які будуть визначатись на місцях. І третя: розмір грошової компенсації в кожному окремому регіоні буде визначати місцева ОДА на підставі моніторингу місцевих цін і тарифів. Тому вже тепер треба розуміти, що кількість поїздок, перелік пільговиків та розмір компенсації будуть різні…

– Але ж міністр Рева користується тролейбусом у Вінниці та може вже сьогодні зробити прогноз розміру компенсації для вінничан?

– Три гривні за одну поїздку – це базова цифра, і на 30 поїздок вона поки що складає 90 гривень! Якщо поїздок буде більше, то сума компенсації попередньо може скласти 120-150 гривень по Вінниці та по Україні… Але це дуже попередні прогнози.

Знову ж таки, не всі їздять… Тому нам часто закидають, що ми неправильно рахуємо кількість поїздок. Але ми порахували по тих, хто реально із пенсіонерів їздить на роботу, на базар та до дітей… Але ж половина не їздить, і хіба вони не люди? Тому компенсацію отримають всі, а скільки, кому і куди треба їхати – покаже життя…