Йдеться про «Агенцію соціального дизайну» («АСД»), яка на замовлення москви, зокрема, дискредитує Україну, її найвище керівництво, громадян, а також лідерів західних країн, які її підтримують.

Як зазначають у Радіо Свобода, яка у співпраці з десятком європейських редакцій дослідила тисячі файлів витоку «АСД», керівником агенції є політтехнолог *ілля гамбашидзе* (кампанія Doppelganger), а куратором їхньої діяльності називають *сергія кірієнка* – першого заступника керівника адміністрації путіна.

Ще однією залученою до дезінформаційних операцій у кампанії Doppelganger є *софія захарова* – співробітниця адміністрації путіна, яка працює в управлінні з розвитку інформаційно-комунікаційних технологій та інфраструктури звʼязку.

*«АСД» працює за трьома напрямами:*

• *моніторинг:* група з 24-х співробітників щоденно аналізує проросійські та антиросійські статті й дописи понад 1000 лідерів думок шістьма мовами та укладає довідки про потенційні інфоприводи;

• *аналітика:* спеціалісти агенції вивчають цільову аудиторію та формують так звані «темники» для виконавців;

• *креатив:* автори пишуть статті з урахуванням журналістської стилістики, притаманної окремо вибраній країні, а ілюстратори створюють до них карикатури.