На Вінниччині також. Які це села?

19 вересня у Верховній Раді відбулося голосування за перейменування понад трьохсот населених пунктів в Україні. Народні депутати погодили проєкт, яким, зокрема, змінили назви восьми сіл на Вінниччині.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

“Нову Постанову про зміну назв 327 населених пункті прийнято без обговорення. Але з варіанту, який вчора голосували вилучили 6 населених пунктів. Перейменовуються назви населених пунктів, які містять російські та радянські наративи або русифіковані назви. Перейменовуються назви, присвячені московським діячам: Пушкіно, Мічуріна, Максима Горького, Кутузівка, Суворове, Некрасове тощо. Серед пропозицій перейменування багато назв, пов’язаних з радянськими святами або символікою. Наприклад, це Перше Травня, Першотравенка, Первомайське, Першотравневе, Першотравенськ, Маївка тощо”, – йдеться у повідомленні.

У Вінницькій області змінили такі назви:

село Дорожне Вінницького району на село Дорожнє;
село Некрасове Вінницького району на село Юзвин;
село Дзигівка Могилів-Подільського району на село Дзиґівка;
село Красне Тульчинського району на село Щасливе;
селище Пестеля Тульчинського району на селище Кільтява;
село Суворовське Тульчинського району на село Подільське;
село Ольгине Хмільницького району на село Ольжине;
селище Первомайське Хмільницького району на селище Постолове.

Нагадаємо, 18 вересня Рада провалила голосування через окремі пропозиції. Так народні обранці відмовилися голосувати за перейменування міст Южне, Южноукраїнськ, Павлоград, Синельникове та Первомайськ. Спікер Парламенту Руслан Стефанчук пообіцяв винести на розгляд їх окремо.